ST: Försäkringskassan bröt mot mbl

F-KASSAN2007-03-13

På Försäkringskassan råder djup oenighet mellan ST och arbetsgivaren om hur personalminskningarna ska hanteras. ST anklagar Försäkringskassan för förhandlingsvägran och hotar med Arbetsdomstolen.

Av:  Eva Spira

–Arbetsgivaren visar nonchalans mot facket och mot de anställda i en så viktig fråga som att de riskerar att mista sina jobb, säger Siv Norlin, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan.

Bakgrunden är att 1400 personer, eller närmare var tionde anställd, måste lämna Försäkringskassan under 2007.

47 turordningskretsar möjliga

Inför turordningsförhandlingarna om vilka som ska sägas upp har Försäkringskassans huvudkontor skickat ut en skrivelse till länen om att varje ärendeslag bör utgöra minst en turordningskrets. Inom varje krets får de med kortast anställningstid gå, enligt reglerna i det statliga turordningsavtalet.

–Det finns 47 ärendeslag. Med den indelningen kan enskilda kontor göra så många kretsar att de kan handplocka vilka anställda de vill ha kvar och vilka de vill bli av med, förklarar Siv Norlin.

Hon anser att arbetsgivaren därmed bryter mot turordningsavtalet, som stadgar att turordningskretsarna ska utgå från vilka som har i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter.

STs uppfattning är att det innebär ungefär fem kretsar per kontor.

Tänkt att ses som ett stöd

Enligt Försäkringskassans förhandlingschef, Joakim Råhberg, ska huvudkontorets skrivelse ses som ett stöd för länen så att de kan komma igång med turordningsindelningarna. Det innebär inte att reglerna i turordningsavtalet frångåtts.

–Om arbetsuppgifterna är i huvudsak jämförbara i två kretsar ska dessa slås ihop, förklarar han.

Hans bedömning är att antalet kretsar per kontor kommer att hamna någonstans mellan 5 och 47.

Men ST anser att Försäkringskassan bröt mot medbestämmandelagen när man skickade ut skrivelsen utan att förhandla med facket.

–Vi ville ha ett gemensamt tänk om hur vi skulle gå vidare.
I stället fick vi ett färdigt pm från arbetsgivaren som vi inte kunde påverka, säger Siv Norlin.

Central förhandling väntar

En lokal tvisteförhandling den 5 mars slutade i oenighet. Nästa steg blir central förhandling och i slutändan är ST-avdelningen beredd att stämma arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.

Under tiden som tvisten om huruvida det råder förhandlingsskyldighet pågår, rullar arbetet med att förbereda uppsägningarna vidare ute i länen.

I några av de mindre länen är förhandlingarna redan klara.

–De regionala cheferna följer naturligtvis de signaler som kommer från huvudkontoret. Vi är beredda att gå till Arbetsdomstolen varje gång vi upptäcker att någon riskerar uppsägning i strid med turordningsavtalet, säger Siv Norlin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA