ST fick rätt om begärda handlingar
Fackförbundet ST har rätt att få ta del av adressuppgifter för myndighetsanställda, med syfte att göra ett postutskick. Det slår kammarrätten fast i en färsk dom och avvisar därmed Arbetsförmedlingens försök att sekretessbelägga uppgifterna.
Som en del av STs rekryteringsprojekt ville förbundet skicka ut ett brev till alla nyanställda på ett antal myndigheter. Men Arbetsförmedlingen avslog STs begäran om att få ta del av de anställdas adressuppgifter. Uppgifterna gällde namn, hemadress och de sex första siffrorna i personnumret för alla personer som nyanställts under de senaste fyra månaderna.
Arbetsförmedlingens svar var tydligt: ”Alla uppgifter, utom namn, som du begärt ut omfattas av sekretess. Det står inte klart att de uppgifter som du begärt att få ta del av kan lämnas utan att den enskilde eller honom/henne närstående lider men”, skriver myndigheten.
STs förbundsjurist Veera Littmarck tycker att myndighetens svar är allvarligt.
– Jag tycker att det är problematiskt när man ser en negativ attityd mot ST på våra myndigheter. Dessutom anar jag en allmän problematik där man inte självklart följer offentlighetsprincipen.
Och nu har alltså Kammarrätten i Stockholm gett ST rätt. I domen skriver rätten att ett engångsutskick med information från ST inte kan innebära att ”enskilda berörda personer lider sådan men” som lagen avser. Det saknas också, skriver kammarrätten, anledning att anta att förbundets information skulle innehålla inslag som i sig är integritetskränkande. Arbetsförmedlingen ska alltså lämna ut de begärda uppgifterna.
– Det är en viktig dom. Den är tydlig och visar på vikten av offentlighetsprincipen. Och den principen ska vi inom ST stå upp för, säger Veera Littmarck.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.