ST: Drogförebyggande arbete kräver resurser

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2018-10-17

»Högsta prioritet är att få tillräckligt med bemanning på LVM-sidan, det har vi begärt under en lång tid utan att få gehör«, säger Thord Jansson, ordförande för ST inom Statens institutionsstyrelse, med anledning av Uppdrag gransknings program om drogtillgången inne på hemmen för vård av missbrukare.

SVTs Uppdrag granskning rapporterar i dag att tillgången på droger är vanligt förekommande på Statens institutionsstyrelses hem där missbrukare tvångsvårdas enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

Enligt tv-programmet för klienter in droger på en mängd olika sätt – som på baksidan av ett frimärke – eller under märket på ett par jeans. Fentanylplåster har hittats på insidan av en hårborste.

Thord Jansson, ordförande för ST inom SiS, delar bilden av att det finns droger på institutionerna.

– Jag tror inte att vi kan bli helt fria från droger, säger han, och berättar att klienter också doppat pengar i narkotikalösningar.

Men Thord Jansson anser att myndigheten kan göra mycket mer:

– Framför allt handlar det om bemanning, och det har vi inom facket påpekat under en lång tid utan att få gehör för det. På ungdomsinstitutionerna är man ofta fyra personer, på LVM-hemmen är man två. Det är en resursfråga att hålla koll och upptäcka droger.

Thord Jansson anser att LVM-hemmen länge levt i skuggan av myndighetens ungdomshem och inte prioriterats av vare sig ledning eller politiker.

– När vi hade insynsrådet här sist ställdes inte en enda fråga om LVM. Missbruksvården måste upp på agendan på ett helt annat sätt. Vi har anställda som känner att de inte räcker till och inte får det stöd de behöver. Inte så konstigt att vi har svårt att rekrytera.

Men mer personal räcker inte, enligt Thord Jansson. Det handlar också om de befogenheter som behandlingsassistenterna har. I dag måste det exempelvis finnas en misstanke på individnivå för att visitera någon och det måste dokumenteras noga, förklarar han.

– Man kan ju tycka att bara det faktum att en person tvångsvårdas för sitt missbruk är skäl nog för att få visitera alla.

Dessutom får personalen inte visitera i kroppshåligheter, då måste man söka tillstånd hos åklagare och en läkare måste tillkallas för att genomföra visitationen.

Ett annat problem ur drogperspektiv är klienternas rätt till att inneha och använda mobiler och datorer:

– I dag är det ganska lätt för en klient att beställa knark och meddela att det ska läggas bakom en lyktstolpe eller så. Sedan kan klienten ta en promenad och hämta upp det. Och för personalen innebär drogtillgången ökad risk för konflikter, konstaterar Thord Jansson.

Facket har också efterfrågat tekniska hjälpmedel, som metalldetektorer som upptäcker kanyler eller elektroniska näsor som reagerar på knark.

Som en reaktion på programmet har Statens institutionsstyrelse i dag publicerat en artikel på myndighetens webbplats om det drogförebyggande arbetet. SiS lyfter fram att alla LVM-hem ska ha drogförebyggare – särskilda personer som utbildar medarbetare i det drogförebyggande arbetet.

– Det är bra, men det är också viktigt att det finns resurser för drogförebyggaren så det inte bara blir en titel utan att det avsätts tid, kommenterar Thord Jansson.

Karin Svensson, verksamhetsutvecklare och ansvarig för samordningen av det drogförebyggande arbetet, beskriver på SiS webbplats hur myndigheten ser på frågan om befogenheter:

”Det finns vissa befogenheter som SiS inte har, som värnar om klientens integritet men som samtidigt gör det drogförebyggande arbetet svårare. SiS har till exempel inte alla befogenheter som Kriminalvården har, men de befogenheter vi har ska vi använda på ett så uttömmande och korrekt sätt som möjligt”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA