ST avvisar krav på central lönehantering
ST vill inte se något krav på myndigheterna att ansluta sig till en central löneadministration i Statens servicecenter. Regeringen måste klargöra vad som är viktiga personalpolitiska funktioner och vad som är ren administration, anser förbundet.
I en promemoria från finansdepartementet föreslås att 115 utpekade myndigheter ska vara anslutna till Statens servicecenters tjänster för löneadministration senast 1 januari 2017. Obligatoriet ska sedan utvidgas till övriga lämpliga myndigheter.
Ekonomistyrningsverket har i sitt remissvar avvisat tanken på ett obligatorium, och nu instämmer ST i kritiken. Förbundet anser att det saknas en klar gränsdragning mellan ren administration och viktiga personalpolitiska funktioner som myndigheten bör ha kontroll över.
ST tror inte heller att en central löneadministration blir effektivare, eftersom lokala avtal och förutsättningar innebär att administrationen inte blir så standardiserad som den måste vara för att uppnå effektiviseringsvinster. Om regeringen kräver en större enhetlighet innebär det en indirekt påverkan på arbetsmarknadens parter att ändra i lokala avtal, enligt ST.
I remissvaret säger förbundet att avgifterna som Statens servicecenter tar ut måste utgå från självkostnadsprincipen och att de inte får öka mer än pris- och löneomräkningen i statens budget.
Enligt ST är det särskilt angeläget att universitet och högskolor slipper en tvångsanslutning till servicecentret. Flera lärosäten har gjort analyser som visar att administrationen är komplex och specialiserad, och att det krävs expertkunskaper för att hantera löner, stipendier, resor och ekonomiadministration.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.