Skäl för egen administration avvisas

STATENS SERVICECENTER2015-08-28

Fjorton myndigheter vill helst slippa lägga sin personaladministration hos Statens servicecenter. Men det är endast tre som har godtagbara skäl, anser Statens servicecenter i en rapport till regeringen.

Statens servicecenter, SSC, har funnits i tre år och sköter redan administrationen åt 40 procent av de statliga myndigheterna med ungefär 28 procent av de anställda. Och fler ska det bli. Regeringen planerar en tvingande förordning om anslutning och SSCs mål är att halva statsförvaltningen, mätt i anställda, ska ha sin löne- och ekonomiadministration hos SSC om två år.

Men alla myndigheter vill inte lämna ifrån sig sin personaladministration. Av 74 myndigheter som SSC kontaktat har många svarat att de vill dröja med anslutning. Deras skäl är att de behöver anpassa sin organisation, att de vill invänta naturlig avgång samt att avtal med olika leverantörer behöver upphöra först.

14 har svarat att de inte alls vill ha någon anslutning. SSC bedömer dock att endast tre av dessa har ”adekvata skäl” och bör undantas. Det är Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt och Säkerhetspolisen vars krav på sekretess är svårt för SSC att tillgodose.

I en rapport till regeringen skriver SSC att de övriga myndigheterna både kan och bör anslutas senast 2021.

De myndigheter som inte alls vill vara med har hävdat att SSCs administration blir en dyrare lösning. Några hävdar dessutom att deras högt ställda kvalitetskrav inte kan uppfyllas av SSC. Ett exempel är Karolinska institutet, som dock kan tänka sig en fortsatt dialog om SSC säkerställer långsiktiga kvalitetskrav samt ger brukarna inflytande över kostnaderna.

Trafikverket vill avstå eftersom SSCs lönesystem inte stödjer myndighetens ekonomimodell och inte heller passar ihop med myndighetens kollektivavtal. Myndigheten bedömer att en anslutning skulle kräva att kollektivavtalet omförhandlas med facken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA