ST-avdelning röstar om förbundsbyte

NYHET2003-07-29

Det blir medlemsomröstning om det fortsatta medlemskapet i ST vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Det beslutade ST-Provning vid sitt årsmöte i Borås den 6 mars.

Av:  Eva Spira

Omröstning kommer att ske före sommaren. Till dess ska styrelsen ta fram underlag för vad medlemskap i Sif respektive ST innebär.

Förbundstillhörigheten har varit ett problem alltsedan Statens Provningsinstitut bolagiserades och arbetsgivaren gick med i Almega i början av 1990-talet. Det är Sif, inte ST, som tecknar avtal för ST-Provning. Det finns också ett missnöje med det stöd avdelningen har fått från förbundet centralt.

– Vi har haft svårt att få kontakt och respons från vår ombudsman i Stockholm, förklarar Nina Jäärni, avgående ordförande för ST-Provning.

– När vi har haft förhandlingsråd har vi inte känt att de argument som vi har fört fram till Sif, via ST, har fått något gensvar, säger hon.

Det har också varit svårt att känna igen sin verklighet i förbundets tidningar, sade Ingrid Isaksson, en av motionärerna, på årsmötet.

– När vi läser Statstjänstemannen och ST-Rapport (tidning för förtroendevalda) måste vi alltid tänka – gäller det här oss på bolagssidan?

Styrelsens förslag var att det skulle fordras två tredjedels majoritet för en övergång till Sif. Detta för att inte riskera att medlemmarna splittras på två förbund. Men årsmötet ansåg att enkel majoritet ska räcka.

Vid mötet deltog omkring 50 av ST-Provnings cirka 250 medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA