ST anmäler utebliven löneplan till DO

SIS2013-04-16

ST inom Statens institutionsstyrelse har anmält myndigheten till DO. Enligt facket har arbetsgivaren, trots påstötningar, inte startat arbetet med en handlingsplan för jämställda löner. Lagens krav innebär att det skulle ha varit klart vid årsskiftet.

Statens institutionsstyrelse, SiS, skulle under 2012 ha genomfört ett partsgemensamt arbete tillsammans med facken för att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. Enligt Thord Jansson, ordförande för ST inom SiS, har det arbetet inte startat ännu.

– Myndigheten lämnade in en handlingsplan 2009, och ska enligt lag göra det igen efter tre år. Den som då gjordes var dessutom inte partsgemensam, utan vi blev informerade. Mer än så var det inte. Så det är ingen plan som vi står bakom.

Frågan har varit aktuell på SiS under en längre tid. 2008 tvistade avdelningen om osakliga löneskillnader på en av institutionerna. Efter diskussioner på central nivå enades Arbetsgivarverket och ST om att myndigheten skulle göra en lönekartläggning.

– Nu får det vara nog. Vi vill att löner ska sättas på sakliga grunder och vi saknar en bra grund för det, säger Thord Jansson.

Pia Bergqvist, personaldirektör på SiS, har ännu inte sett DO-anmälan.

– Men vi är medvetna om att vi inte gjort det vi ska enligt lag.

Enligt henne finns det flera anledningar till förseningen. En är att myndigheten först under förra året arbetade med att koda befattningar enligt Besta, som utgör grunden för att jämföra löner.

Nu ska arbetet med lönekartläggningen starta, förklarar Pia Bergqvist.

– Sedan börjar processen med att jämföra likvärdiga arbeten. Och det kommer vi att göra i dialog med facket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA