Sponsor anklagas av universitet
Umeå universitet anklagar en sponsor för att försöka påverka slutsatser i ett medicinskt forskningsprojekt. Sponsorn hade anmält en professor för forskningsfusk, men denne frias av en expertgrupp.
Den sponsrade forskningsstudien gällde en ny form av strålbehandling av hjärntumörer. Sponsorn Hammercap Medical AB anmälde forskningsledaren för ”oredlighet i forskning”. Han friades dock på alla punkter av en enig expertgrupp.
– Umeå universitet ser mycket allvarligt på forskningsfusk, men vi ser minst lika allvarligt på att man försöker svartmåla en av våra mest respekterade forskare i denna ogrundade anmälan, kommenterar rektor Göran Sandberg.
Det handlar om ”ett ganska oblygt” försök att påverka forskningen, säger Bengt Järvholm, dekanus för medicinska fakulteten vid Umeå universitet.
– Sponsorn ville att man skulle framställa resultaten i mycket bättre dager än vad forskarna gjorde. De kom fram till att de positiva effekterna var osäkra och att det fanns allvarliga sidoeffekter.
Sponsring är vanligt vid forskning om medicinska behandlingar, läkemedel, kirurgi och implantat, enligt Bengt Järvholm.
– Sponsrad forskning visar ofta mer positiva resultat än oberoende forskning, så man måste vara mycket uppmärksam på risken för påverkan. Vi har en rigorös handledning för att undvika det, och en policy om att inte skriva på avtal där sponsorn får rätt att stoppa publiceringar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.