Annons:

Bild: Getty Images.

Spelregler bidrar till en bättre arbetsmiljö

ARBETSMILJÖ2020-02-10

Många upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.

Inför projektet besvarade över 900 personer frågor om vad som störde dem i arbetet. Av de personer som medverkade i projektet utsattes 80 procent dagligen för störande tal eller buller, 55 procent för avbrott flera gånger dagligen och 50 procent för oklara eller bristfälliga instruktioner.

Men det går att skapa en bättre arbetsmiljö för det arbete som kräver tankekraft – särskilt om utgångsläget är dåligt, visar den finländska studien. I projektet, som följde tre olika organisationer i två års tid, utvecklade medarbetare tillsammans metoder och spelregler för att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom att minska störningar och avbrott i arbetet och att hantera informationsflödet.

Åtgärderna som togs fram var enkla, exempelvis att ha mobil och dator på ljudlöst och att komma överens om vilka signaler man visar när man inte vill bli störd.

”Resultaten varierade kraftigt mellan de medverkande organisationerna och enheterna. Även om de kognitiva belastningsfaktorerna och den upplevda kognitiva belastningen inte minskade överlag, kunde man se en positiv förändring inom de enheter där man aktivt försökte göra något”, säger ledande forskare Virpi Kalakoski vid Arbetshälsoinstitutet.

Projektet har samlat de metoder och spelregler som utvecklades på arbetsplatserna i en databank på webben, ”Smidigt hjärnarbete” som finns tillgänglig på finska och svenska. Den är tänkt att vara en källa till kunskap och inspiration för andra arbetsplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA