Annons:

Gun Kånåhols är hängiven scoutledare och aktiv församlingsmedlem på fritiden. »För mig är det viktigt att vara ledig. Men det har jag varit ändå, utan att ta ut sparad semester«, säger Gun Kånåhols, som arbetar på Lantmäteriet i Mora.
Bild: Pär Johansson
Gun Kånåhols är hängiven scoutledare och aktiv församlingsmedlem på fritiden. »För mig är det viktigt att vara ledig. Men det har jag varit ändå, utan att ta ut sparad semester«, säger Gun Kånåhols, som arbetar på Lantmäteriet i Mora.

Sparade till resa som aldrig blev av

SEMESTER2013-11-06

ST-medlemmen och skyddsombudet Gun Kånåhols sparade semesterdagar till en långresa som aldrig blev av. I dag, 23 år senare, har hon fortfarande många dagar sparade.

Av:  Therese Säfström

Gun Kånåhols är en av alla de statsanställda som har ett stort antal sparade semesterdagar.

Hon jobbar som förrättningslantmätare på Lantmäteriet i Mora och tycker att hon är så mycket ledig som hon önskar. Det blir sommarsemester, skidsemester och lediga dagar kring jul.

Gun Kånåhols hade planer på att åka till Ecuador. En långresa som av olika orsaker ställdes in. Då hade hon sparat omkring 35 dagar.

– De har legat kvar där genom åren. Jag har bara knaprat någon enstaka dag, men för två år sedan gjorde vi en resa till Irland. Då krympte dagarna till 21, säger Gun Kånåhols.

En orsak till att hon inte har tagit ut mer av sin sparade semester är att hon har arbetat deltid. En dag i veckan har varit fri att göra ärenden som annars skulle kräva en semesterdag.

Gun Kånåhols jobbar också en hel del i fält och håller kurser. Komptiden därifrån måste tas ut.

– Det brukar ge strödagar eller någon extra vecka ledigt under sommaren. Då känns det inte som att jag kan ta ut mer ledigt, särskilt inte när jag dessutom har arbetat deltid.

Gun Kånåhols tycker att det är viktigt att anställda kan spara semester för att kunna vara långlediga.

– Men det är bra att det finns ett tak. På Lantmäteriet finns många lojala medarbetare som inte känner att de kan vara borta från sina jobb. Risken är att inte alla skulle ta ut den ledighet de behöver.

Skulle du vilja lösa in dagar mot pengar?

– Va? Nej, aldrig. Har inte ens tänkt tanken, det kan hända att man verkligen behöver dagarna någon gång.

Vad skulle få dig att ta ut all din sparade semester?

– Om något händer i livet så att jag behöver finnas hemma för nära och kära.

Så regleras din sparade semester

Semesterlagen samt centrala och lokala kollektivavtal sätter reglerna för sparad semester.

  • Semesterlagen ger den som har rätt till fler än 20 semesterdagar per år möjlighet att spara överskottet under högst femår.
  • Kollektivavtalet för myndigheter (villkorsavtalet, tidigare ALFA) medger att högst 35 dagar sparas, utan tidsbegränsning.
  • Andra branschavtal har andra bestämmelser. Branschavtalet med Almega för spårtrafiken medger exempelvis högst25 sparade semesterdagar, som får sparas i högst fem år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA