Spår stor framtida brist på högskoleutbildade

HÖGSKOLAN2021-04-16

Det kommer att vara stor brist på högskoleutbildad personal inom flera bristyrken år 2035, enligt en prognos från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. UKÄ bedömer att lärosätena inte själva kan möta behoven.

UKÄs analys visar att utmaningarna kommer att bli stora på några års sikt. Det kommer att skapa problem inte bara för lärosätena utan för alla berörda verksamheter. Analysen visar att arbetsmarknadens behov är stora inom många områden och prognosen är att antalet högskoleutbildade inte kommer att täcka behoven. Det innebär stora utmaningar framöver, inte bara för lärosätena utan för de berörda verksamheterna, skriver UKÄ. Men det innebär också stora möjligheter till arbete inom dessa områden.

UKÄ bedömer att lärosätena inte på egen hand kan möta behoven. Lärosätena kan arbeta för ökad rekrytering till utbildningar som behöver byggas ut, och vidta åtgärder för att en större andel av studenterna ska avlägga examen. Men även om staten tillför extra resurser är det svårt att bygga ut utbildningar med lågt söktryck.

För de flesta utbildningar inom pedagogik och lärarutbildning bedömer UKÄ att risken är stor för ökad brist på arbetskraft år 2035. Det gäller även för de flesta utbildningar inom hälso- och sjukvård samt social omsorg. Inom teknik och tillverkning ser UKÄ en risk för brist på arbetskraft för vissa inriktningar inom civilingenjörsexamen 2035. UKÄ ser också en stor risk för att det kommer att fortsätta vara brist på veterinärer 2035.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA