Spaljé bättre än karriärtrappa
Det är bättre att se medarbetarnas möjlighet till utveckling som en spaljé än som en karriärtrappa. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en studie av tolv myndigheters arbete med karriärutveckling.
Syftet med myndigheternas arbete med karriärutveckling är att skapa en god kompetensförsörjning. Att arbeta aktivt med karriärutveckling anses underlätta rekrytering och skapa möjligheter att ta tillvara och utveckla medarbetarna. Myndigheterna ser arbetet med karriärutveckling som ett sätt att både vara och uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, skriver Statskontoret i sin rapport. Rapporten bygger på intervjuer med personalchefer och medarbetare vid tolv myndigheter.
Den traditionella bilden av karriärutveckling som en trappa, där vissa medarbetare steg för steg klättrar uppåt räcker inte längre till. Det behövs en bredare syn på karriärutveckling som omfattar alla medarbetare, anser Statskontoret. Myndigheterna bör se bortom ”karriärtrappan” och i stället se karriärutveckling som en spaljé, som möjliggör olika typer av utveckling.
Den viktigaste anledningen är att medarbetarnas inställning till karriär har förändrats. En bredare syn på karriärutveckling kan enligt rapporten också vara bättre ur verksamhetens synvinkel, eftersom den är mer dynamisk och ger myndigheten bättre förutsättningar att möta förändringar.
De studerade myndigheterna arbetar på olika sätt med karriärutveckling och har kommit olika långt med att utveckla och genomföra ett strategiskt arbete. Enligt Statskontoret är det strategiska arbetet med karriärutveckling ännu i sin linda. Det finns goda exempel på enskilda insatser och verksamheter, men på många myndigheter saknas en röd tråd och en strategi som håller ihop olika insatser och kopplar dem till myndighetens uppdrag och till utvecklingen av verksamheten.
”Vi hoppas att de exempel på hur myndigheter arbetar med karriärutveckling som vi presenterar i den här studien kan ge idéer och inspiration till myndigheternas fortsatta arbete med frågan”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.
Fakta
De här myndigheterna har varit med i Statskontorets studie:
Finansinspektionen
Försvarets materielverk
Förvaltningsrätten i Luleå
Högskolan i Halmstad
Länsstyrelsen i Östergötland
Migrationsverket
Post- och telestyrelsen
Riksantikvarieämbetet
Rikspolisstyrelsen
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut
Tingsrätten i Luleå
Trafikverket
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.