En anställd inom Kriminalvården får löneavdrag för att ha sovit på jobbet.
Bild: Getty Images, Mostphotos
En anställd inom Kriminalvården får löneavdrag för att ha sovit på jobbet.

Sovande kriminalvårdare får löneavdrag

KRIMINALVÅRDEN2021-02-02

En anställd inom Kriminalvården får fem dagars löneavdrag för att ha sovit då han satt vakt i entrén på ett häkte. Mannen var även anmäld för att ha sovit på jobbet vid två andra tillfällen, enligt myndighetens internutredning.

Flera av Kriminalvårdens anställda på ett häkte i södra Sverige uppfattade att det tog ovanligt lång tid vid inpasseringen genom entrédörrarna en dag i somras. När en av dem gick förbi centralvakten, som sköter inpasseringen, märkte hen att mannen som arbetade där sov.

Bara någon dag efter händelsen kontaktades samma häkte av en åklagare som ville uppmärksamma arbetsgivaren på att en av de kriminalvårdare som varit med som transportledare i tingsrätten hade slumrat till vid ett par olika tillfällen i samband med en rättegång.

Åklagaren nämnde inte den sovande kriminalvårdaren med namn men en kollega uppger i samtal med arbetsgivaren att det rör sig om samma man som ertappades med att sova i centralvakten.

Myndighetens personalansvarsnämnd skriver i sitt beslut att kriminalvårdaren har agerat på ett sätt som kan ses som en säkerhetsrisk samt att beteendet är förtroendeskadligt för myndigheten. Han får därför fem dagars löneavdrag.

Det är dock inte helt klarlagt att det verkligen var han, och inte någon annan anställd vid Kriminalvården, som sov i rättegångssalen och bedömningen gäller därför enbart händelsen när han vaktade häktets entrédörrar, skriver personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA