Sorteringssystem stressar brevbärare
Införandet av Postens nya organisation, Brev 2010, har varit långt ifrån smärtfri. Många brevbärare vittnar om ökad arbetsbörda och stressigare vardag.
Brev 2010 sjösattes förra året med syftet att minska personalkostnaderna inom Posten Meddelande. Principen är att brevbärarna ska sortera färre brev för hand och lägga mer tid på utdelning. Men på flera håll har den automatiserade sorteringen krånglat.
– Jobbet har blivit stressigare eftersom vi har mer att sortera och allt ska göras på morgonen. Det finns ingen spelmån alls, säger Pierre Klarström, lantbrevbärare i Arvika.
Han menar att det stora felet med omorganisationen var tidpunkten. I hans distrikt började man i november, som är den tyngsta tiden både när det gäller väderlek och postmängd. Konsekvensen blev att många fick arbeta över.
– Det var ganska mycket övertid till en början, men nu börjar det se ut som att vi har en organisation som håller.
ST Press rundringning visar att införandet av Brev 2010 slagit olika i distrikten. På vissa håll har man haft stora problem. Brevbärare vittnar om övertidsarbete och försämrad arbetsmiljö. I andra distrikt, som börjat senare, har övergången gått smidigare.
Mikael Andersson, sektionsordförande för ST, tycker att förändringarna borde ha kommunicerats bättre med personalen.
– Där tror jag att Posten gjort en stor miss. Frågan borde ha diskuterats på exempelvis arbetsplatsträffar. Då skulle de anställda ha fått kännedom om vad förändringarna innebar.
Enligt Peter Brännström, produktionschef inom Posten Meddelande, är det flera faktorer som påverkat situationen:
– När det gäller sorteringssystemet handlar det om att nyttja det så bra som möjligt lokalt. Vi hade kunnat styra upp det hårdare. Samtidigt har vi haft större volymer än väntat, vilket påverkat situationen.
Men han menar att det lika gärna kan ha varit den bistra vintern som lett till övertidsarbete.
– Vintern började tidigt och har varit besvärlig.
Peter Brännström håller med om att Brev 2010 innebär stora förändringar och att kommunikationen är viktig.
– Men vi kan inte göra mer än att lämna verktyg för diskussion och utbildning. I Sverige finns 500 brevbärarkontor, så förarbetet måste ske lokalt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.