Som om en jätte lagt plockepinn

NYHET2005-02-02

Under en januarinatt plöjde orkanvindar ned över 75 miljoner kubikmeter skog i Syd- och Mellansverige. Sedan dess har tjänstemännen på Skogsvårdsstyrelsen i Jönköping-Kronoberg varit nedringda av förtvivlade skogsägare.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Naturkatastrofen på hemmaplan sysselsätter nu STs medlemmar inom Skogsvårdsstyrelsen dygnet runt.

Sedan stormnatten 8–9 januari har skogsvårdskonsulenterna i området lagt allt annat arbete åt sidan för att tala med markägare eller delta i informationsmöten med branschorganisationer och försäkringsbolag. Däremellan har de besiktigat stråk av nästan ogenomtränglig röra i skogarna.

– Vi uppmanar markägare att så fort som möjligt kontakta sina försäkringsbolag och virkesuppköpare för att få hjälp med röjningsarbetet, förklarar skogsvårdskonsulent Lars Strand på distriktet Älmhult-Markaryd.

Tusentals är oförsäkrade

Skogsvårdsstyrelserna anlitas av försäkringsbolagen som en opartisk besiktningsorganisation, som ger dem underlag för utbetalning av ersättning till markägare.

De flesta skogsägare har en brandförsäkring, men endast var fjärde skogsägare i Kronoberg har en försäkring mot storm. Tusentals privata skogsägare drabbas därför av stora förluster. Det gör även statliga Sveaskog, landets största skogsägare.

De mest drabbade områdena är Tingsryd och Ljungby tillsammans med Älmhult-Markaryd.

– Vårt distrikt omfattar ungefär 100 000 hektar skogsmark, och vi har skador i stort sett överallt. Här ligger minst fem miljoner kubikmeter skog på marken, berättar Lars Strand.

Ruttnar på marken

Mest stryk har granskogen fått, eftersom granen har ett ytligare rotsystem än tallen. Mycket skogsråvara kommer att ruttna på marken i brist på maskiner och yrkeskunnig personal i området.

Risken för insektsangrepp, främst granbarkborre, kommer att öka om virket blir liggande
på marken över sommaren.

Normalt finns en hel del bestämmelser kring avverkning och lagring av virke, men enligt Lars Strand kommer man nu att förenkla byråkratin så långt det går.

Många skogsägare är förtvivlade över att flera generationers arbete gått till spillo. Andra har kanske köpt sina skogsfastigheter på senare tid och räknat med att finansiera köpet med avverkning under flera år.

– De är naturligtvis otröstliga, men vi gör ändå vårt bästa för att lyssna och trösta så gott det går.

Själv tvingades Lars Strand tillbringa stormnatten i sin bil på en åker.

– Jag befann mig endast en kilometer hemifrån, men stora granar låg över vägen och fler var på gång, så jag vågade inte ens gå hem.

fakta om stormen

Skadorna efter stormen beskrivs som de värsta på hundra år. Svårast drabbades Småland, Halland, Västergötland och delar av Skåne.

Skogsstyrelsen bedömer att minst 75 miljoner kubikmeter skog har blåst ned, 35 – 40 miljoner kubikmeter enbart i Jönköpings och Kronobergs län.

Det motsvarar mellan åtta till tio årsavverkningar. I hela Sverige avverkas årligen cirka 80 miljoner kubikmeter skog.

Skadorna beräknas preliminärt kosta 17 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA