Söker anhöriga till flyktingbarn

MIGRATIONSVERKET2008-12-12

Migrationsverket har startat ett projekt för att hitta anhöriga till ensamkommande barn och ungdomar. Projektet finansieras till tre fjärdedelar av Europeiska återvändandefonden.

Migrationsverket räknar med att 1 400 minderåriga barn och ungdomar kommer att komma ensamma till Sverige och söka asyl i år. Att hitta anhöriga till dem är svårt, men högt prioriterat. Därför har verket startat ett särskilt projekt för att utveckla nya metoder att spåra upp föräldrar eller andra släktingar till de ensamma barnen.

Projektet bygger på ett försök i mindre skala som har provats på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro. Där man har testat att låta förtroendeadvokater forska efter anhöriga till ensamkommande barn och ungdomar i hemländerna.

Det är advokater med gott anseende som är kända av och knutna till svenska ambassader i barnens hemländer eller i närheten. Förtroendeadvokatens uppgift är att försöka spåra anhöriga i hemlandet utifrån sin kännedom om förhållandet i landet. Advokaten får ersättning oavsett om kontakten leder till återförening eller ej. Metoden har varit framgångsrik. Föräldrar eller andra familjemedlemmar har kunnat lokaliseras och i några fall har det också lett till att familjer återförenats.

Syftet med projektet är att se om metoden med förtroendeadvokater fungerar i större skala. Projektet har engagerat en förtroendeadvokat i Irak, som kommer att kunna ta sig an de första ärendena inom kort. I början av nästa år kommer projektet att försöka knyta till sig ytterligare advokater i flera länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA