Kommun kan tvingas ta emot flyktingar
Staten ska kunna tvinga kommunerna att ta emot flyktingar. Det föreslår en statlig utredning. I dag finns det kommuner som säger nej till både vuxna och minderåriga asylsökande.
– Om Migrationsverket bestämmer att 10 000 personer ska placeras ut i landet och länsstyrelserna bara kan hitta platser till 9 500, då måste länsstyrelserna kunna tvinga kommunerna att ta emot folk, säger utredaren Monica Werenfels-Röttorp till TT.
Av Sveriges kommuner är det i dag 25 som inte tar emot flyktingar. Länsstyrelserna tog förra året över ansvaret för flyktingmottagandet. Länsstyrelserna förhandlar med kommunerna om hur många flyktingar varje kommun ska ta emot. Men om en kommun säger nej – då är det stopp.
Vissa kommuner skyller på bostadsbrist när de säger nej. Men det bör inte kunna vara ett argument för att befrias från ansvaret, anser Monica Werenfels-Röttorp.
Kommunerna får beröm av Migrationsverket för att nu tillräckligt många ställer upp och tar emot ensamkommande barn och ungdomar. Verket har hittills tecknat överenskommelser med 122 av landets kommuner om drygt 900 mottagningsplatser, men vill få till stånd ytterligare ett 100-tal.
Ensamkommande asylsökande barn
Antalet ensamkommande asylsökande barn har ökat kraftigt de senaste åren. Under 2006 sökte 816 ensamkommande asyl – en fördubbling jämfört med tidigare år. Förra året sökte 1 264 ensamkommande barn asyl i Sverige och ungefär lika många väntas i år. Merparten är unga pojkar mellan 16 och 18 år från Irak, Somalia och Afghanistan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.