Södertörns högskola överklagar dom
Södertörns högskola kommer att överklaga den tingsrättsdom som slagit fast att ett prefektuppdrag var att betrakta som en anställning, och att regler om anställningsskydd därmed skulle gälla.
Domen gällde en klektor som under några månaders tid var chef, prefekt, för en institution vid högskolan. När högskolan sa upp uppdragsavtalet ansåg sig lektorn ha förlorat en anställning som bland annat gav 5 000 kronor högre månadslön. Lektorn stämde arbetsgivaren i tingsrätten och fick rätt.
Högskolans advokat Anders Stening är mycket förvånad över domen.
– Det har nog inte förekommit under årtionden att någon ens tänkt tanken att prefektuppdraget skulle vara en anställning, säger han. Däremot händer det hur ofta som helst att man flyttar på chefer.
Universitet och högskolor har en kollegial ordning, som fungerar annorlunda än den övriga arbetsmarknaden, framhåller han. Om domen står sig skulle man behöva göra om hela systemet med chefer på högskolan.
– Det skulle bli fullständigt kaos.
Han är dock viss om att det inte kommer att inträffa. Södertörns högskola har redan bestämt att överklaga tingsrättens dom till Arbetsdomstolen, AD.
– Och vi är övertygade om att AD ser saken på samma sätt som vi. Normalt skulle det här fallet prövats direkt av AD. De är specialister på arbetsrätt, vilket inte tingsrätten är.
Anledningen till att fallet först hamnade i tingsrätten är att lektorn agerade på egen hand. Om facket driver process för en medlems räkning går ärendet direkt till Arbetsdomstolen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.