Socialstyrelsens gd får underkänt

SOCIALSTYRELSEN2011-09-13

Underkänt. Det betyget får Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i tidningen Chefs cheftest. Anställda beskriver ett skräckvälde med rädda medarbetare och en chef som omger sig med ja-sägare.

Erfarna utredare som gråtande störtat ut från möten med högste chefen, en Kafka-liknande arbetsplats där avvikande åsikter rapporteras och där alla tiger för att rädda sitt eget skinn.

Det är den bild av Socialstyrelsen och dess generaldirektör Lars-Erik Holm som målas upp i tidningen Chef.

Inför varje nummer gör tidningen vad den kallar ett cheftest som bland annat bygger på anonyma intervjuer med minst 20 personer som arbetar, eller har arbetat, med den chef som ”testas”.

Lars-Erik Holm säger till tidningen Chef att Socialstyrelsen genomgår den kanske största förändringen i myndighetens historia och att allt inte kan genomföras smärtfritt med stöd av tusen anställda. Han säger också att han gillar diskussion och är beredd att ändra sig om han får övertygande argument.

STs ordförande på Socialstyrelsen, Maria Carneland, säger att hon känner igen delar av den kritik som framförs i tidningen Chef.

– Jag har fått signaler om att medlemmar känner sig rädda och att det har blivit lägre i tak. Det bekräftas också i vår arbetsmiljöundersökning.

Men hon tycker också att det fackliga samarbetet med Lars-Erik Holm fungerar bra i den centrala samverkansgruppen.

– Jag upplever att han är ganska lyhörd och att vi som facklig organisation fått möjlighet att påverka olika beslut, säger Maria Carneland.

Av alla testade chefer är det Lars-Erik Holm som fått det sämsta betyget, 13 poäng, i tidningens cheftest. Högst betyg har Dramatenchefen Marie-Louise Ekman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA