Socialförsäkringar ska ses över

RIKSREVISIONEN2009-09-24

Riksrevisionen inleder en granskning av socialförsäkringarna. Syftet är att identifiera brister i effektiviteten och ta fram förslag för att öka effektiviteten.

Från de statliga trygghetssystemen betalas årligen ut 400-500 miljarder kronor. Utbetalningarna har mycket stor betydelse för de människor som tar emot pengarna. Därför kan också mindre brister i effektiviteten få stora konsekvenser, inte bara för samhällsekonomin, utan också för enskilda individer, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

För att den allmänna försäkringen ska vara effektiv ska den ge ekonomisk trygghet till en så låg kostnad som möjligt. Om den inte ger ekonomisk trygghet till dem som drabbas eller riskerar att drabbas av till exempel sjukdom eller arbetslöshet är den inte effektiv. Revisionens granskning utgår från farhågan att försäkringarna inte fått förutsättningar att fungera effektivt. Syftet är att identifiera orsaker till bristande effektivitet och identifiera vad som skulle kunna möjliggöra effektivare allmänna försäkringar framöver.

Granskningen kommer i första hand att omfatta sjukförsäkringen, men också övriga allmänna försäkringar såsom arbetslöshetsförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen, föräldraförsäkringen samt efterlevandepensionen kommer att beröras. De myndigheter som kommer att granskas är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialförsäkringen, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen och regeringen.

Resultatet ska presenteras i en granskningsrapport i december.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA