Social förmåga ger mer i lönekuvertet
Manliga arbetstagare med goda sociala förmågor får allt högre löner. Utvecklingen speglar en förändring på arbetsmarknaden där intelligens värderas något lägre än tidigare, enligt en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
IFAU har enbart undersökt hur olika egenskaper hos män påverkar lönen under perioden 1992-2013. Begränsningen till män beror på att undersökningen använt individdata från militärens mönstringstest - dels om kognitiv förmåga, som mätts i en slags IQ-test, dels social förmåga som utgår från bedömningar av ledarskapsförmåga och förmåga att interagera med andra.
Genom att kombinera mönstringsresultaten med data om löner och sysselsättning senare i livet visar forskarna att det skett en trendmässig ökning av den ekonomiska avkastningen på sociala förmågor mellan 1992 och 2013. Ökningen är särskilt tydlig i privat sektor.
– Men antagligen gäller resultaten även för kvinnor i privat sektor, säger Björn Öckert, en av forskarna på IFAU till Publikt.
De män som har gynnats lönemässigt under dessa 20 år har varit initiativrika, ansvarstagande och uthålliga. I privat sektor fördubblades avkastningen på sociala förmågor under perioden.
Egenskaper som ledarskap, samordningsförmåga och kreativitet värderas särskilt högt. Yrken som präglas av dessa egenskaper har haft de högsta lönepåslagen.
Även om arbetsmarknadens värdering av personalens kognitiva förmåga, det vill säga intelligens, ökade något under 1990-talet, så tycks efterfrågan ha minskat sedan början av 2000-talet, enligt rapporten.
”Vi tolkar den minskade efterfrågan på kognitiva förmågor som att den teknologiska utvecklingen och utflyttningen av produktion till andra länder verkar ha minskat behovet av intelligens, medan det är svårare att ersätta arbetsuppgifter som kräver social förmåga”, konstaterar forskaren Martin Nybom i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.