Snedrekrytering av doktorander

FORSKNING2014-04-23

Barn till forskarutbildade eller högutbildade föräldrar doktorerar i högre utsträckning än barn till lågutbildade. Snedrekryteringen till forskarutbildningen består, konstaterar Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

”Personer med lågutbildade föräldrar är underrepresenterade bland doktoranderna. De som växer upp i en akademisk miljö har en klar fördel – steget till forskarutbildningen blir inte lika stort. Vi kan konstatera att det är komplext att bryta det här mönstret och bredda rekryteringen. De studieval som sker innan forskarutbildningen spelar en viktig roll”, skriver Per Gillström, utredare i ett pressmeddelande.

Totalt sett har fyra procent, 11 500 av de 248 000 studenter som examinerades från högskolan under läsåren 2004/05 till 2008/09, gått vidare till forskarutbildning. Skillnaderna är dock stora.

Bara tre procent av de studenter som har lågutbildade föräldrar, med förgymnasial eller gymnasial utbildning som högsta utbildning, gick vidare till forskarutbildning. Bland studenter som har föräldrar med eftergymnasial utbildning är andelen drygt fem procent. Det kan jämföras med att 14 procent av barnen till doktorerade gick vidare till forskarutbildning.

Snedrekryteringen ser likadan ut nu som för tio år sedan, konstaterar UKÄ i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA