Annons:

Bild: EPOCH Stockholm

Snart är statens dam- och herrklockor lika mycket värda

STATLIG ANSTÄLLNING2023-10-04

Den herrklocka som statsanställda kan välja efter 30 års trogen tjänst har varit dyrare än dammodellen – en prisskillnad som kritiserats av ST. Nu kan guldklockorna snart få samma värde, enligt Arbetsgivarverket. ”Det är symboliskt viktigt”, säger kommunikationschefen Lars Andrén.

Av:  Elina Lundberg

Den som arbetat på statliga myndigheter i minst 30 år tilldelas utmärkelsen För nit och redlighet i rikets tjänst, NOR, och får en gåva från arbetsgivaren. Den anställde kan välja mellan en guldmedalj, konstglas eller en guldklocka.

Klockorna finns i herr- och dammodell. Den senare har varit mindre och har haft ett lägre pris än herruret. Prisskillnaden har fått fackligt förtroendevalda för ST att reagera och kräva en förändring. Deras uppfattning är att det är fel och föråldrat att dammodellen är billigare.

Det är argument som den statliga arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarverket, som ansvarar för upphandlingen av NOR-gåvorna, nu har hörsammat.

När ramavtalet med den tidigare klockleverantören löper ut i oktober är Arbetsgivarverkets avsikt att teckna ett nytt avtal där dam- och herruret har samma pris, berättar Lars Andrén, kommunikationschef på Arbetsgivarverket.

– Det är symboliskt och signalmässigt viktigt att damuret inte har ett lägre värde än herruret, även om man alltid fritt har kunnat välja vilken modell man vill. Det var också syftet med att vi lade till ett kriterium vid upphandlingen där urens lika värde gav en fördel vid utvärderingen av anbuden, säger han.

För att utjämna priset har den vinnande anbudsgivaren tagit fram ett damur med en högre guldvikt, medan guldvikten i herrklockan har sänkts. Tidigare innehöll dammodellen 5,7 gram guld och herrmodellen 9,5 gram guld. De nya klockorna innehåller båda 8,1 gram guld.

Den tidigare prisskillnaden mellan klockorna på drygt 1 600 kronor har därmed försvunnit. Oavsett modell kommer de nya klockorna att kosta staten 8 415 kronor, trots att damklockan fortsatt är mindre i storleken.

En annan förändring är att guldhalten i klockorna har sänkts, från 18 karat till 14 karats guld. 

Enligt Lars Andrén beror detta på att Arbetsgivarverket vill undvika skenande klockkostnader i en tid då guldpriset stigit kraftigt. Överstiger klockpriset 15 000 kronor är gåvan inte längre skattefri för mottagaren.

– Jämfört med den tidigare upphandlingen har uren stigit i pris med tvåtusen till fyratusen kronor. Därför är det viktigt även för myndigheterna att priset inte ökar ytterligare, säger Lars Andrén.

Arbetsgivarverket har tidigare föreslagit att begreppen dam- och herrur tas bort helt och ersätts med en beskrivning av ett stort och litet ur i den förordning från 1974 som reglerar NOR-utmärkelsen.

– Vi har velat få in könsneutrala begrepp i förordningen, men eftersom en sådan förändring inte har skett har vi nu hittat ett sätt att komma runt problemet. Vi är nöjda med lösningen och att vi fått in en leverantör som uppfyller våra krav, säger Lars Andrén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA