Snabbare etablering för män

HÖGSKOLAN2011-12-08

Det går fortare för manliga studenter att etablera sig på arbetsmarknaden efter examen än för kvinnliga. Det visar en rapport från Högskoleverket.

Under läsåret 2007/08 utexaminerades 52 000 personer från högskolan. Enligt studien har 78 procent etablerat sig på arbetsmarknaden ett och ett halvt år senare. Men hur snabbt de etablerar sig skiljer sig både mellan kön och mellan olika utbildningar.

Allra lättast att etablera sig har läkare, tandläkare och veterinärer. Omkring 95 procent av dessa var etablerade på arbetsmarknaden ett och ett halvt år efter examen. Bland arkitekter, receptarier samt studie- och yrkesvägledare hade var tredje inte etablerat sig i sitt yrke efter ett och ett halvt år.

Svårast att etablera sig har de som gått en konstnärlig utbildning. Bara 37 procent av dem var etablerade i yrket efter ett och ett halvt år.

Andelen män som var etablerade var 4,5   procent högre än andelen kvinnor, 81,3 mot 76,8 procent. Den enda examensgruppen där kvinnorna har en högre etableringsgrad än männen är bland dem som avlagt kandidatexamen inom medicin/vård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA