Slutlig mangling av tjänstedirektivet
I november ska Europaparlamentet för andra gången ta ställning till tjänstedirektivet. Arbetsgivarna är kritiska till det reviderade förslag som lagts fram.
Den tyska socialdemokraten Evelyne Gebhardt har presenterat ett reviderat förslag för utskottet för den inre marknaden. Det senaste förslaget från EUs ministerråd var mycket likt det förslag som Europaparlamentet beslutade om i februari. Utrymmet för ytterligare förändringar i den kompromissen är mycket begränsat, konstaterar Evelyne Gebhart.
Ändå föreslår hon förändringar på ett tiotal punkter. Hon betonar att det råder fullständig enighet om att arbetsrätten ska undantas från direktivet, men föreslår ändå en förändring som lyfter fram vikten av nationell praxis på arbetsmarknaden. Andra ändringsförslag gäller sociala tjänster, konsumentskydd och vad som kallas administrativt samarbete.
Både den konservativa/kristdemokratiska och den liberala gruppen i parlamentet är kritiska till flera av ändringsförslagen. De anser att förslaget om arbetsrätten i för hög grad tillmötesgår facket.
Den europeiska arbetsgivarorganisationen Unice har riktat skarp kritik mot förslaget:
”Vi förväntar oss inte mycket av det. När det gäller tjänstedirektivet har inget gått som vi hade hoppats. Det finns ingen europeisk gemensam marknad för tjänster och det kommer heller inte att finnas någon på många år”, sa Unice-ordföranden Ernest-Antoine Seillière i en debatt med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Också kommissionen och ordförandelandet Finland har uttryckt skepsis inför Evelyne Gebharts ändringsförslag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.