SLU slutar utbilda i Skara

HÖGSKOLAN2013-02-21

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, lägger ned sina utbildningar i Skara. Samtliga program flyttas från Skara till Uppsala läsåret 2014/15. Kvar i Skara blir viss forskning och fältförsök i samverkan med näringen.

Beslutet att lägga ned utbildningsverksamheten i Skara är enligt SLU ett led i ett pågående strategiskt arbete och har föregåtts av ett förslag från en internationell expertgrupp, en intern remissomgång och synpunkter från externa intressenter.

De främsta skälen för flytten är att garantera utbildningskvaliteten på längre sikt, genom närheten till en större akademisk miljö och infrastruktur i Uppsala.

Tre program berörs av nedläggningsbeslutet – djursjukskötare, etologi- och djurskydd samt tilläggsutbildning för utländska veterinärer. Alla tre programmen kommer i framtiden att erbjudas i Uppsala.

”Efter noggranna överväganden har styrelsen gjort bedömningen att SLU kommer att kunna erbjuda studenterna högre kvalitet i utbildningarna genom en omlokalisering till Uppsala. Samtidigt är Västra Götaland en betydelsefull region för de gröna näringarna, där många framgångsrika samarbeten mellan SLU och olika aktörer har vuxit fram”, säger styrelsens ordförande Ingrid Petersson i ett pressmeddelande.

SLU i Skara har cirka 120 anställda, varav 30-40 berörs av beslutet. De 270 studenter som påbörjat studierna i Skara kommer att få läsa klart sin utbildning där. De studenter som tas in till hösten kommer att läsa sitt första år i Skara och därefter flyttas över till Uppsala.

Styrelsens beslut innebär att de övriga utbildningarna, vars lokalisering behandlats av utredningen, blir kvar på sina respektive campus.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA