Skyddsstoppet på pendeltågen hävt

SPÅRTRAFIKEN2023-04-26

Arbetsmiljöverket har hävt skyddsstoppet i ärendet om ensamarbete på pendeltågen i Stockholm, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Det innebär att trafiken med tåg utan tågvärdar kan återupptas.

Arbetsmiljöverket anser inte att det finns tillräckliga skäl för att förbjuda ensamarbete vid pendeltågen:

”Vår bedömning är att arbetsgivaren i nuläget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas igen”, förklarar Anette Wendel, sektionschef på myndigheten, i pressmeddelandet.

Roger Delin, ordförande för ST Pendeln, säger till TT att han är chockad över att Arbetsmiljöverket upphävt skyddsstoppet.

”Jag har största respekt för Arbetsmiljöverket, men jag anser att de har gjort en felaktig bedömning här. När vår personal fortfarande säger att de är otrygga och mår dåligt av att köra ensamma får vi kontakta Arbetsmiljöverket med mer fakta”, säger han till nyhetsbyrån.

Pendeltågsoperatören MTRs presschef Erik Söderberg uppger att företaget nu kommer att återgå till den ursprungliga planen att hälften av pendeltågen ska gå utan tågvärd.

”Vi är glada över att Arbetsmiljöverket delar vår bedömning om att skyddsstoppet inte var befogat och vi känner oss trygga med den lösning som vi har arbetat med under nästan två års tid”, säger han till TT.

Arbetsmiljöverkets sektionschef Anette Wendel uttrycker i pressmeddelandet förståelse för att det finns en oro kring ensamarbete på pendeltågen:

”Arbetsmiljöverket kommer att följa utvecklingen framöver, med fokus på personalens arbetsmiljö. Det är viktigt att arbetsgivaren fortsatt vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa en god arbetsmiljö.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA