Skuggdoktorander anställs i Lund

HÖGSKOLAN2010-10-04

Lunds tekniska högskola, LTH, har upptäckt ett tjugotal skuggdoktorander. Samtliga får nu regelrätta anställningar som doktorander, uppger studenttidningen Lundagård.

Skuggdoktorand används som beteckning på en person som forskar på en institution utan att formellt antagits till forskarutbildning. Som skuggdoktorand får man ingen lön och saknar socialt skyddsnät. Dessutom omfattas man inte av institutionens försäkringar.

”Inofficiellt är de doktorander, men officiellt syns de inte alls. Vi har kämpat för dem länge”, säger Hanna Modin, studierådsordförande på LTH:s doktorandsektion, till tidningen.

Det var högskolans ledning som upptäckte att det fanns en grupp utländska studenter som arbetade som forskarstuderande på högskolan utan att ha någon formell anställning.

”Vi var tvungna att göra något. Dels för att vi tycker att de har en ovärdig situation, dels för att det skapar en felaktig bild av vår policy”, säger LTHs rektor Anders Axelsson till Lundagård.

Situationen har enligt Anders Axelsson uppstått på grund av fler låga, utländska stipendier. En student vars stipendium är lägre än 12 000 kronor i månaden kan enligt högskolans regler inte antas till en forskarutbildning:

”Vi har inte varit beredda på det ökade antalet dåliga stipendier som understiger det som accepteras. Vi har inte haft kontroll på hur de har använts”.

Hanna Modin tror att det finns fler än de cirka 20 skuggdoktorander som högskolan hittills upptäckt. Kartläggningen har gjorts genom att fråga institutionernas prefekter. Hon säger till tidningen att det knappast ligger i prefekternas intresse att rapportera in skuggdoktoranderna, eftersom kostnaden för deras anställning kommer att belasta institutionens budget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA