Skillnader mellan flyktinggrupper utreds

ARBETSMARKNAD2017-08-17

Skillnaderna i sysselsättningen mellan olika grupper av flyktingar ska utredas. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, har uppdragit till forskaren Joakim Ruist att genomföra utredningen.

För alla flyktinggrupper finns ett gap i sysselsättning jämfört med inrikes födda, säger Joakim Ruist till Dagens Nyheter. Hur stor skillnaden är och hur lång tid det tar för olika grupper att etablera sig på arbetsmarknaden beror på flera faktorer. Utbildningsnivån har avgörande betydelse. Joakim Ruist, verksam vid nationalekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet ska i sin studie kartlägga skillnaderna mellan olika flyktinggrupper som kommit till Sverige.

Syftet med projektet är enligt ESO att skapa ett bättre underlag för prognoser över nyanländas framtida arbetsmarknadsutfall och identifiera vilka faktorer som påverkar detta.

Enligt Joakim Ruist är den ekonomiska påfrestningen av nyanlända flyktingar störst de första åren. I takt med att sysselsättningsgraden ökar kommer flyktingarna att bidra allt mer till ekonomin genom att de betalar skatt på sina inkomster.

”Det kanske handlar om en extra börda för Sveriges finanser på 15-20 miljarder kronor per år de första fyra åren, innan det vänder uppåt”, säger Joakim Ruist till tidningen.

Joakim Ruist säger till Dagens Nyheter att hans rapport kan publiceras i början på nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA