Skatteverket vill säga upp ST-medlem med Rysslandskoppling

SKATTEVERKET2025-02-14

När Skatteverket skulle höja nivån på en anställds säkerhetsklassning slutade det med att han i stället förlorade sin säkerhetsklassning helt. Skälet är att mannens fru har ryskt medborgarskap. Nu vill myndigheten säga upp honom av personliga skäl. ”Jag tycker det är väldigt dåligt skött. De har känt till detta sedan jag anställdes”, säger medarbetaren till Publikt.

Medarbetaren, som vill vara anonym, har arbetat med it på Skatteverket sedan 2015 – först som konsult och sedan 2022 som tillsvidareanställd. Vid anställningsintervjun tog mannen själv upp att hans fru är både rysk och svensk medborgare.

– Jag frågade om det var något problem, men det var det inte. sa de.

När medarbetarens chef nyligen ville höja hans säkerhetsklassning från 3, som är den lägsta nivån, till 2, genomfördes en ny säkerhetsprövning. Den ledde till att Skatteverket i stället beslutade att helt ta bort medarbetarens säkerhetsklassning.

I en hemställan till Skatteverkets personalansvarsnämnd står det att hans närstående ”har en stark anknytning till Ryssland vilket är ett land som SÄPO har pekat ut som ett av de största säkerhetshoten mot Sverige” och att ”några risker inte kan accepteras”.

Medarbetaren, som är ST-medlem, fick beskedet i början av december.

– Jag blev chockad, måste jag säga. Jag blev anställd på samma premisser som nu. Jag har varit gift med min fru i 21 år, hon har varit svensk medborgare i snart 15 år, säger han.

Kort därefter inleddes en omplaceringsutredning, som avslutades i början av januari. Enligt arbetsgivaren finns det inga arbetsuppgifter eller lediga tjänster utan säkerhetsklassning som medarbetaren kan omplaceras till. Därför vill Skatteverket nu säga upp honom av personliga skäl.

ST inom Skatteverket ifrågasätter beslutet.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt. Som vi ser det har han en väldigt vag Rysslandskoppling, som arbetsgivaren har vetat om sedan han anställdes, säger Jeanette Forsgren, ledamot i avdelningsstyrelsen.

Hon anser att omplaceringsutredningen borde ha fortsatt under längre tid, in i februari.

– Man hade kunnat titta vidare efter lediga tjänster även efter jul och nyår. Jag har tagit upp det med arbetsgivaren, men inte fått något svar.

Att det blir fråga om uppsägning av personliga skäl och inte arbetsbrist är dock inget som ST inom Skatteverket kan påverka, enligt Jeanette Forsgren.

– Juridiken ser ut så, när ett ärende går via personalansvarsnämnden blir det uppsägning av personliga skäl.

Händelsen har skapat oro bland andra anställda, enligt Jeanette Forsgren.

– Jag har blivit kontaktad av hans kollegor, som också är medlemmar. De undrar vad det är som händer. De tappar en teammedlem och frågar sig varför – och om det kan hända dem också.

Ärendet ska tas upp i Skatteverkets personalansvarsnämnd på tisdag nästa vecka. ST inom Skatteverket har begärt en överläggning om varslet innan dess.

Medarbetaren är mycket besviken på myndighetens hantering av ärendet.

– Det jag är mest förbannad på är att de ska säga upp mig av personliga skäl. Det ser ut som att jag har misskött mig, och det har jag inte. Det kommer göra det svårare för mig att få nytt jobb och att få a-kassa. Det verkar inte finnas ett dugg intresse för att hantera det här på ett schyst sätt mot mig.

Tjänster kan placeras i tre olika säkerhetsklasser

  • Ett jobb där en anställd tar del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter kan placeras i säkerhetsklass. Det finns tre sådana säkerhetsklasser.
  • För en anställning i säkerhetsklass 1, som medför det högsta kravet på personalsäkerhet, krävs beslut från regeringen. Annars är det i regel arbetsgivaren, exempelvis en myndighet, som gör bedömningen.
  • I säkerhetsklass 1 placeras den som i en omfattning som inte är ringa får del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen kvalificerat hemlig, eller som till följd av sitt deltagande i verksamheten har möjlighet att orsaka synnerligen allvarlig skada för Sveriges säkerhet.
  • I säkerhetsklass 2 placeras den som i en omfattning som inte är ringa får del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig, som i ringa omfattning får ta del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen kvalificerat hemlig, eller som till följd av sitt deltagande i verksamheten har möjlighet att orsaka allvarlig skada för Sveriges säkerhet.
  • I säkerhetsklass 3 placeras den som får del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell, som i ringa omfattning får ta del av uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig, eller som till följd av sitt deltagande i verksamheten har möjlighet att orsaka skada som inte är obetydlig för Sveriges säkerhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA