Skärpta regler vid upphandling får tummen upp
Regeringens förslag om skärpta krav vid offentlig upphandling välkomnas av ST, även om förbundet gärna hade sett ytterligare förändringar. TCO och flera myndigheter konstaterar samtidigt att förslaget kommer att kräva större resurser än regeringen räknar med.
I veckan löpte remisstiden ut för regeringens förslag om skärpta regler vid offentlig upphandling. Förslaget innebär att det i samband med upphandlingar i offentlig sektor ska vara obligatoriskt att ta hänsyn till aspekter som klimat, människors hälsa och sociala och arbetsrättsliga aspekter. Tidigare har det bara funnits rekommendationer om att beakta sådana faktorer.
ST är i grunden positivt till förslaget och skriver i sitt remissvar att regleringen på området behöver utvecklas. Samtidigt vill förbundet att myndigheterna ska få ett tydligare stöd för att kunna leva upp till de förändrade kraven. ST anser också att det behövs uppföljningar för att säkerställa att de nya reglerna efterlevs.
STs uppfattning är att de föreslagna reglerna ska gälla även vid mindre affärer, så kallade direktupphandlingar, samt att kraven på arbetsrättsliga villkor ska bli mer omfattande.
Även TCO är positiva i sitt remissvar men vill likt ST att kraven ska gälla även vid direktupphandling. Utöver det varnar centralorganisationen för att de skärpta kraven kommer att leda till en ökad arbetsbörda och det behöver återspeglas i resurser och kompetens.
I förslaget har regeringen gjort bedömningen att förändringarna endast skulle innebära marginellt ökade kostnader för upphandlade myndigheter. Migrationsverket delar inte den bilden och skriver i sitt svar att förslaget för deras del skulle leda till ett behov av permanenta resursförstärkningar.
Kriminalvården anser att det kan bli svårt för en enskild myndighet att leva upp till de skärpta kraven. Framför allt gällande klimat- och miljöfrågor, där det enligt myndigheten blir en utmaning att följa upp krav på varor som upphandlas utomlands och ibland i flera led.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.