Skärpta hållbarhetskrav vid upphandling
I en lagrådsremiss föreslår regeringen skärpta hållbarhetskrav för upphandling. Förslaget innebär att klimatet, människors hälsa och djuromsorg ska beaktas vid offentlig upphandling.
Med en upphandling som uppgår till nästan 800 miljarder kronor årligen har den offentliga sektorn en ytterst viktig roll i omställningen till ett resurseffektivt, fossilfritt och socialt hållbart samhälle, både i Sverige och globalt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Det är motivet till att det ska bli obligatoriskt att ta hänsyn till klimatet, miljön, människors hälsa, omsorg om djuren samt sociala och arbetsrättsliga aspekter vid offentlig upphandling.
”Med den här reformen vill jag markera en tydlig inriktning mot en mer resurseffektiv och socialt hållbar offentlig upphandling. Jag vill att fokus ska vara den goda affären där viktiga samhällsintressen – såsom klimatet, människors hälsa och djuromsorg – står i centrum”, kommenterar civilminister Ida Karkiainen lagrådsremissen i pressmeddelandet.
Förslaget är en del av ett pågående arbete att förenkla det nationella regelverket och utveckla ändamålsenliga inköpsorganisationer. Genom att underlätta strategisk upphandling kan de bästa lösningarna uppnås för såväl myndigheter och leverantör som samhället i stort, skriver regeringen.
Förslagen föreslås träda i kraft 1 juli 2023.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.