Skärpt tillsyn av jämställda löner

JÄMSTÄLLDHET2013-02-20

Regeringen ger Diskrimineringsombudsmannen, DO, i uppdrag att öka granskningen av arbetet med lönekartläggningar. DO ska även följa upp högskolans arbete för likabehandling.

”Det är helt oacceptabelt att en genomsnittlig man tjänar 3,6 miljoner kronor mer än en genomsnittlig kvinna under en livstid. Lönekartläggningar är ett viktigt redskap för att mäta och synliggöra ojämställdhet”, skriver jämställdhetsminister Maria Arnholm i ett pressmeddelande.

Med den motiveringen får DO nio miljoner kronor under 2013-2014 för att förstärka tillsynen av jämställdhetsarbetet på svenska arbetsplatser. DO har genom åren fått kritik för att arbetsgivarnas aktiva åtgärder för jämställdhet sällan har synats sedan den tidigare Jämställdhetsombudsmannen slogs ihop med andra ombudsmannafunktioner till DO.

Regeringens tillskott handlar om en engångsinsats. Bakgrunden är att regeringen 2009 sänkte kraven på arbetsgivarna, främst genom att jämställdhetsplaner och lönekartläggningar nu bara behöver göras vart tredje år i stället för varje år. Därmed bör många arbetsgivare ha gjort en lönekartläggning under 2012, bedömer regeringen.

Annika Strandhäll, ordförande i det kvinnodominerade fackförbundet Vision, tycker att regeringens uppdrag är ett steg i rätt riktning: ”Sedan lagen ändrades och lönekartläggningar bara behöver göras vart tredje år har utvecklingen gått åt fel håll”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Uppdraget till DO gäller även likabehandlingsplaner på universitet och högskolor. Lärosätena kan numera avkrävas vite om de inte upprättar årliga planer.

Senast 15 mars 2015 ska DO redovisa resultaten av uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA