Skärpt lag mot åldersdiskriminering

DISKRIMINERING2012-05-15

Regeringen föreslår att förbudet mot åldersdiskriminering ska utvidgas till områden där det inte finns något skydd. I dag gäller förbudet mot åldersdiskriminering bara inom arbetslivet och utbildningsområdet.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen en ny lagstiftning som innebär att diskriminering på grund av ålder i fortsättningen ska vara förbjuden även när det gäller till exempel socialförsäkringar och bostäder.

Vissa undantag från förbudet kommer att finnas. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att ha nedre åldersgränser på barer och restauranger som serverar alkohol, samt åldersgränser för försäljning av tobak och spel. Försäkringstjänster undantas, och det ska vara tillåtet att ha exempelvis pensionärs- och ungdomsrabatter.

Syftet med regeringens förslag är att öka individens rättigheter och ge människor som diskrimineras upprättelse och ersättning för kränkning. Den skärpta lagen ska också bidra till en annan attityd när det gäller åldersfrågor:

”Vi har en märklig syn på ålder i Sverige där vi alldeles för ofta slarvar bort äldres kompetens. Det är sannolikt förklaring till att ålder tillsammans med kön är de vanligaste grunderna för upplevd diskriminering i Sverige. Mot den bakgrunden är jag glad att vi i dag kan stärka diskrimineringsskyddet ”, skriver integrationsminister Erik Ullenhag, FP, i ett pressmeddelande.

Utvidgat diskrimineringsförbud

Diskriminering på grund av ålder föreslås vara förbjuden inom samhällsområdena:

  • varor
  • tjänster
  • bostäder
  • allmän sammankomst
  • offentlig tillställning
  • hälso- och sjukvård
  • socialtjänst
  • socialförsäkring
  • arbetslöshetsförsäkring
  • statligt studiestöd
  • offentlig anställning

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA