Skarp ST-kritik mot grundlagsutredare

ÖPPENHET2006-11-28

Tryckfrihetsförordningen avskaffas. Det är ett av tre
debattförslag från en statlig utredning. Men STs ordförande Annette Carnhede tycker det är oroväckande att alternativet lagts fram.

Av:  Eva Spira

Justitierådet Göran Regner har arbetat med sitt betänkande sedan april 2003. Till sin hjälp har han haft ett antal experter och ett nätverk av riksdagsledamöter. Uppdraget har varit att anpassa tryckfrihetsförordningen, TF, och yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, till den tekniska utvecklingen. Men också att undvika konflikter med EG-rätten.

Slutbetänkandet innehåller inga skarpa förslag, utan Göran Regner skissar på tre möjliga alternativ som han kallar debattförslag. Ett fjärde alternativ är att behålla lagarna som de ser ut i dag, förklarade han när han presenterade betänkandet för pressen.

Grundlagar avskaffas

Det mest drastiska alternativet innebär att de båda grundlagarna TF och YGL avskaffas och ersätts av en mening i regeringsformen om frihet från censur och frihet att sprida yttranden. I övrigt skulle yttrandefriheten enbart vara skyddad av Europakonventionen.

Göran Regner skriver i utredningen att det är oklart i vilken omfattning meddelare skulle skyddas om förslaget blev verklighet.

Någon rätt för offentligt anställda att läcka till medierna finns inte med, inte heller något förbud för offentliga arbetsgivare att efterforska källor.

– Men det hindrar inte att samma skydd ges genom en vanlig lag, säger Göran Regner.

Meddelarskyddet viktigt för alla

STs ordförande Annette Carnhede har svårt att förstå varför förslaget över huvud taget lagts fram. Meddelarskyddet är inte bara viktigt för de offentliganställda utan för hela samhället, påpekar hon.

– Redan i dag är alltför många anställda i staten rädda för att framföra sina synpunkter eller berätta om missförhållanden. Om meddelarskyddet försvann skulle det bli ännu tystare.

Hon säger att STs företrädare ofta blir bemötta med skepsis när de driver frågan om öppenhet i internationella sammanhang.

– Då är det viktigt för oss att tala om den svenska offentlighetsprincipen och om det skydd som finns här. Tanken på att vi ska få det som i övriga Europa avskräcker.

Annette Carnhede hoppas att Göran Regners debattförslag saknar förankring hos nuvarande regering och aldrig kommer att genomföras.

Ihopslagna grundlagar

Betänkandet innehåller ytterligare två förslag:

Ett mellanalternativ innebär att TF och YGL upphävs och att Regeringsformen får ett nytt kapitel om de grundläggande principerna för tryck- och yttrandefriheten. Därutöver ska det finnas en vanlig lag, massmedielagen, med mer detaljerade regler.

I »maximialternativet« blir innehållet i de båda grundlagarna TF och YGL kvar, men samsas i en yttrandefrihetsgrundlag. Den kompletteras så att även ny teknik, som digital bio, omfattas av grundlagsskydd.

Utredningen syftar till att få igång en debatt och har inte tagit ställning till något av alternativen. Hur lång remisstiden blir är ännu inte bestämt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA