Skarp ST-kritik mot arbetsgivarnas förslag
Sifferlösa avtal, inga individgarantier och försämringar i trygghetsavtalet. Det yrkar Arbetsgivarverket i årets avtalsrörelse.
Det mest långtgående systemskiftet på svensk arbetsmarknad, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad..
Också STs ordförande Annette Carnhede är upprörd över Arbetsgivarverkets yrkanden:
– De andas cynism och misstroende mot våra medlemmar. Man vill varken ta vara på eller utveckla våra medlemmars förmåga utan är ute efter att minska deras inflytande. Jag är riktigt, riktigt orolig för hur medlemmarna, och även cheferna, ska reagera på detta.
Både Annette Carnhede och STs förhandlingschef Johan Tengblad konstaterar att innehållet i de yrkanden som Arbetsgivarverket presenterat idag innebär idel försämringar. I korthet är de:
- Samtliga löneavtal ska vara sifferlösa.
- Inga individgarantier.
- lönesamtal införs i samtliga ramavtal om löner.
- Trygghetsavtalet ändras.
- Pensionsavtalet PA 03 ändras – till exempel förslås att flygledarnas pensionsålder höjs till 61 år och att sjukersättningen sänks.
– Yrkandena betyder systemskifte, arbetsgivaren ska bestämma. Ingenting sägs om hur stora löneökningarna ska bli eller vilka som får dem, kommenterar Johan Tengblad..
En annan mycket allvarlig försämring gäller trygghetsavtalet, fortsätter han. Arbetsgivarverket vill till exempel att ersättningarna genomgående ska bli lägre och att alla förebyggande åtgärder tas bort för den som riskerar att förlora jobbet.
Också Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) har idag presenterat sina yrkanden för den del av OFR där ST ingår.
Yrkandena går ut på bland annat ut på:
- Inflytandet för individen ska förbättras. Den enskilde ska ges möjlighet att komma överens med chefen om lönen i lönesättningssamtal. Förutsättningen är att parterna enats om det i lokalt avtal. Detta är också ett viktigt ST-krav.
- Förutsättningarna för att utöva ett gott ledarskap ska bli bättre.
- Föräldralediga och långtidssjukskrivna ska omfattas av lokala löneförhandlingar.
- Åtgärdsplaner ska upprättas på myndigheterna så att det blir lättare för män och kvinnor att kombinera arbete med föräldraskap. Även åtgärdsplaner för hur kvinnor ska få bättre löne- och karriärutveckling ska upprättas.
- Löneglappet mellan försäkringskasseanställda och övriga statsanställda måste rättas till när försäkringskassorna förstatligas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.