Skarp kritik mot Örebro universitet

HÖGSKOLAN2009-11-11

Högskoleverket prickar Örebro universitet. Detta sedan lärosätet försökt förhindra att en uppsagd professor skulle anmäla universitetet till verket.

En professor i engelska vid Örebro universitet sades upp efter en utvärdering av ämnet. I samband med uppsägningen begärde professorn att få träffa rektor för att diskutera omständigheterna. Rektor avböjde detta, och professorn fick inga svar på e-postmeddelanden med frågor rörande engelskämnet till olika befattningshavare vid lärosätet.

I en förhandling, där professorn företräddes av Sveriges Universitetslärarförbund, Sulf, föreslog universitetet en uppgörelse som bland annat förutsatte att professorn skulle förbinda sig att avstå från att anmäla händelsen till Högskoleverket, och att en sådan anmälan skulle dras tillbaka om den redan var gjord.

Professorn vägrade att gå med på villkoret, varefter universitetet avslutade förhandlingen. Professorn bestämde sig då för att i stället gå vidare civilrättsligt. Senare har parterna träffat en förlikning genom Stockholms tingsrätt.

Högskoleverket skriver i sitt beslut att det är en förutsättning för att tillsynen ska fungera att enskilda medborgare ska ha möjlighet att anmäla lärosätena till Högskoleverket för tillsyn. Verkets utredning visar att Örebro universitet föreslagit villkoret att om en anmälan om prövning redan förelåg skulle den återtas. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att syftet har varit att begränsa den anställdes möjligheter att göra anmälningar till tillsynsmyndigheter, skriver Högskoleverket i sitt beslut:

”Högskoleverket anser att det är anmärkningsvärt att ett universitet, som är en statlig myndighet, genom avtal försöker begränsa en enskilds möjligheter att anmäla universitetet till tillsynsmyndigheter, i detta fall Högskoleverket. Örebro universitet ska därför kritiseras för sitt agerande”, skriver verket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA