De tre kriminalvårdarna anmäls till myndighetens personalansvarsnämnd efter att en röntgenmaskin gått sönder när de skulle skämta med en inpasserande kollega. Maskinen på bilden är inte den som nämns i texten.
Bild: Getty Images
De tre kriminalvårdarna anmäls till myndighetens personalansvarsnämnd efter att en röntgenmaskin gått sönder när de skulle skämta med en inpasserande kollega. Maskinen på bilden är inte den som nämns i texten.

Skämt förstörde röntgenmaskin på anstalt

KRIMINALVÅRDEN2020-06-16

I samråd med två kolleger hoppade en kriminalvårdare in i en röntgenmaskin vid inpasseringskontrollen till en anstalt i Mariefred. Tanken var att skrämma en kollega men i stället gick maskinen sönder, enligt en anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Det var en morgon i februari i år som de tre kriminalvårdarna beslutade sig för att genomföra ett ”practical joke”. När en kollega närmade sig inpasseringskontrollen till arbetsplatsen hade de bestämt att en av de tre männen skulle lägga sig på bandet i röntgenmaskinen för att sedan skrämma kollegan.

Efter att kollegan anlänt till jobbet och placerat sina tillhörigheter på röntgenbandet, började maskinen dock blinka och pipa, skriver den interna utredaren i sitt protokoll.

Den ena av männen, som var vakthavande befäl, bokade in en servicetekniker till dagen därpå. Han får extra kritik av arbetsgivarens internutredare för att han inte gjorde en incidentrapport i samband med sitt arbetspass, utan väntade till nästa pass några dagar senare.

I den första rapporten han lämnade in kunde beskrivningen av orsaken till varför maskinen gått sönder dessutom ”misstolkas och ge en vilseledande bild”, enligt utredningen.

Eftersom det var söndag skulle det kosta 20 000 kronor att få ut en särskild tekniker på plats för att laga röntgenmaskinen. Därför fick anstalten i Mariefred använda sig av manuella inpasseringsrutiner dagen därpå, skriver arbetsgivaren i sin anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

De tre männen utreddes för misstänkt skadegörelse och misskötsamhet i anställningen. Arbetsgivaren har lämnat över ärendet till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, med en rekommendation om att dela ut en disciplinpåföljd till de tre männen.

”Utredaren finner det märkligt att man inte reflekterar över sin egen roll på arbetsplatsen, som förebild och föredöme för mer oerfarna kollegor, utan istället riskerar såväl det egna anseendet men också anseendet för Kriminalvården i stort”, skriver internutredaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA