Skadestånd för långsam kassa

JK2008-01-23

En kvinna som fick vänta i tolv år på Försäkringskassans beslut om livränta ska få 60 000 kronor i ideellt skadestånd. Det har Justitiekanslern, JK, beslutat.

Kvinnan hade sjukbidrag i flera år innan hon 1993 blev förtidspensionerad. I samband med utredningen om förtidspension lämnade hon in en anmälan om arbetsskada, vilket kan ge rätt till livränta.

Tolv år senare, år 2005, anmälde kvinnan Försäkringskassan till Justitieombudsmannen, JO. Kassan hade fortfarande inte fattat beslut om livräntan. JO var mycket kritisk mot myndigheten, och påpekade att det under sju av de åren inte förekommit någon handläggning alls. Strax därefter kom beslutet: avslag.

Enligt Justitiekanslern innebär en så extremt lång handläggningstid en kränkning av de rättigheter som följer av Europakonventionen.

Det utdömda skadeståndet på 60 000 kronor är betydligt mindre än vad kvinnan begärt, men JK hänvisar till ny praxis i Europadomstolen.

Försäkringskassan framförde i sitt yttrande att ingen tjänsteman gjort sig skyldig till ”brottsligt förfarande” vid handläggningen, och att man därför inte borde behöva betala något skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA