”Skadeinsekter” får inte ge svar på tal
Statens försvarshistoriska museer, SFHM, ska krossas ”som skadeinsekter under sulan på marschkängan”. Det stod att läsa på stiftelsen Beredskapsmuseets Facebooksida – ett av många uttryck för en långvarig konflikt mellan museet och SFHM.
Enligt en utredning som Justitiekanslern, JK, gjort gällde konflikten ursprungligen äganderätten till ett antal vapen. Efter många års tvist löstes frågan i en förlikning i december 2012.
Men det par som driver Beredskapsmuseet har de senaste åren anmält SFHM till Justitieombudsmannen sju gånger, bland annat för den information myndigheten lämnat om tvisten i sina årsredovisningar. Justitieombudsmannen avskrev dock alla anmälningar.
Sedermera kom också en anmälan till JK. Statens försvarshistoriska museer har smutskastat Beredskapsmuseet, hävdade makarna som driver museet. SFHM svarade att det tvärtom är Beredskapsmuseet som drivit en kampanj mot myndigheten – med skrivelser, massutskick till medier och på Facebook.
På Beredskapsmuseets hemsida anklagas SFHM för bland annat dokumentförfalskning, skattebrott, förskingring och vänskapskorruption, och på Beredskapsmuseets hemsida kallas tjänstemännen vid SFHM ”idioter” och ”dårar”. En förhoppning uttrycks om att SFHM ska krossas ”som skadeinsekter under sulan på marschkängan”.
JKs utredning handlar i huvudsak om vad en myndighet får göra för att försvara sig mot en sådan kanonad av beskyllningar och invektiv. Till att börja med gäller regeringsformen krav på saklighet och opartiskhet även när en myndighet känner sig provocerad eller felaktigt beskylld, konstaterar JK Anna Skarhed. Samtidigt måste myndigheten ha rätt att informera allmänheten om sin och motpartens inställning i tvisten.
JKs bedömning är att SFHM i huvudsak har klarat den balansgången. Men det finns en plump i protokollet. I en skrivelse som lagts ut på SFHMs hemsida hävdas att ”en nära anhörig till makarna” tillgripit handlingar på myndigheten. Händelsen polisanmäldes, men ”trots att det fanns tre vittnen ansåg polisen antagligen brottet vara för lågprioriterat för att gå vidare med ärendet”, sägs det i skrivelsen.
Så får en myndighet inte skriva, säger JK.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.