Ska vara redo att jobba dygnet runt

REGERINGSKANSLIET2014-03-26

Regeringskansliet har infört veckovis beredskap dygnet runt för IT-personalen. ST är emot detta och enligt avdelningsordföranden Anita Engvoll är det flera anställda som tvingas in i schemat mot sin vilja.

Regeringskansliets nya beredskapsschema går dygnet runt sju dagar i veckan.

IT-personalen måste kunna vara på jobbet inom en timme om problemet inte går att lösa hemifrån. Vissa har beredskap var femte vecka, andra var tionde. Ersättningen för beredskapen är 26 kronor i timmen på vardagar, och 55 kronor i timmen fredag kväll till måndag morgon.

– Det blir som ett slags kommunarrest. Det är en kraftig ändring i anställningsvillkoren som är särskilt svår för föräldrar, inte minst ensamstående, säger Anita Engvoll, ordförande för ST inom Regeringskansliet.

I januari begärde ST mbl-förhandlingar, som slutade i oenighet.

– Först skulle det vara frivilligt, men de ändrade sig. Det har hittills varit svårt för arbetsgivaren att hålla veckoviloreglerna. Vi är starkt oroade, säger hon.

Jens Skoglund är ledamot i STs avdelningsstyrelse och anställd på IT-avdelningen.

– Man är knuten till jobbet dygnet runt under beredskapen. Det blir ett stressmoment, inte minst för dem som har lång resväg, men även för en så enkel sak som att boka tvättstugan.

De som har jobbat så att de måste ta ut dygnsvilan under dagtid får löneavdrag. Enda sättet att slippa avdrag är att »betala« med flex, komp eller semester.

Enligt Pamela Lund Bergström, personalchef på förvaltningsavdelningen, har arbetsgivaren möjlighet att beordra beredskap.

– Min bild är att vi följer avtalet, säger hon.

  

»Man är knuten till jobbet dygnet runt under beredskapen«, säger Jens Skoglund, ledamot i STs avdelningsstyrelse på Regeringskansliet.
Bild: Elis Hoffman
»Man är knuten till jobbet dygnet runt under beredskapen«, säger Jens Skoglund, ledamot i STs avdelningsstyrelse på Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA