Annons:

Bild: Getty Images

Sjukfrånvaron i staten fortsätter att öka

SJUKFRÅNVARO2017-05-09

Sjukfrånvaron i staten fortsätter att öka för femte året i rad. Bland de större myndigheterna med hög sjukfrånvaro återfinns Statens institutionsstyrelse och Arbetsförmedlingen med 8,8 respektive 6,9 procents sjukfrånvaro 2016.

I genomsnitt var sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna 4,1 procent av den ordinarie arbetstiden 2016, vilket är en ökning med en dryg procentenhet sedan 2012.

2016 ökade sjukfrånvaron med 0,2 procentenheter jämfört med 2015. Det är långtidsfrånvaron, frånvaron i mer än 60 dagar, som ökat markant. 2016 utgjorde den 54,8 procent av den totala sjukfrånvaron jämfört med 43,2 procent 2013.

Kvinnor har en högre sjukfrånvaro än män, 5,5 procent av den tillgängliga arbetstiden, jämfört med 2,7 procent för män. Störst var ökningen bland anställda mellan 30 och 49 år, där ökade sjukfrånvaron med 0,3 procentenheter.

Allra högst sjukfrånvaro hade Fastighetsmäklarinspektionen och Riksutställningar med 9,8 respektive 9,7 procents sjukfrånvaro. Båda är små myndigheter med ett tjugotal anställda, där varje sjukskrivning ger ett stort utslag. Dessutom är de myndigheter under stort förändringstryck. Fastighetsmäklarinspektionen ska omlokaliseras till Karlstad och Riksutställningar ska läggas ned i slutet på maj.

Bland de större myndigheterna hade Statens institutionsstyrelse en hög sjukfrånvaro på 8,8 procent 2016. Sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen var 6,9 procent, på Försäkringskassan var den 6,4 procent och på Kriminalvården 6,3 procent,

93 myndigheter hade oförändrad eller minskad sjukfrånvaro 2016, medan 106 myndigheter hade ökad sjukfrånvaro jämfört med det föregående året.

Bland de små och mellanstora myndigheterna hade runt hälften ökad frånvaro. Bland de stora hade 63 procent en ökad sjukfrånvaro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA