Sjukfrånvaron fortsätter minska

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-10-21

Det senaste året har sjukfrånvaron minskat med närmare tio procent. Det framgår av Försäkringskassans redovisning av ohälsotalet som i september var 30,2 dagar.

Ohälsotalet är Försäkringskassans jämförelsemått för sjukfrånvaron. Det beskriver hur många frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en tolvmånadersperiod. Den största delen av ohälsotalet kommer från sjuk- och aktivitetsersättning till långtidssjuka, en mindre del från kortare sjukskrivningsperioder. År 2003 låg ohälsotalet på närmare 44 dagar. Sedan dess har det stadigt minskat och i september i år var det 30,2.

Ohälsotalet för kvinnor är betydligt högre än för män – 35,8 jämfört med 24,8. I september fick 112 499 personer en utbetalning på grund av sjukskrivning. Det är drygt elva procent färre jämfört med tolv månader tidigare. Av dem som fick utbetalning i september på grund av sjukskrivning var 68 663 kvinnor och 43 836 män. Totalt har 450 829 personer sjuk- eller aktivitetsersättning i oktober 2010, jämfört med 502 081 personer i oktober 2009. Det är en minskning med 10,2 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA