Sjukförsäkringen täcker allt mindre
I takt med att den offentliga sjukförsäkringen urholkats får högavlönade svenskar förlita sig på kompensation i kollektivavtal. De bäst betalda statstjänstemännen får mindre än 50 procent av lönen från den allmänna försäkringen vid sjukdom, visar en rapport från ISF, Inspektionen för socialförsäkringen.
De senaste 30 åren har sjukförsäkringen försämrats genom politiska beslut om nivåsänkningar. Det har också skett genom att inkomsttaket för ersättning inte hängt med i löneutvecklingen. Tanken är att sjuka ska få i grova drag 80 procent av lönen upp till inkomsttaket, men taket baseras på prisutvecklingen som är långsammare än löneutvecklingen. I dag ligger taket på runt 27 800 kronor i månaden, och uppskattningsvis hälften av arbetstagarna har inkomster över den nivån, skriver rapportförfattaren Nadja Grees:
”Det kan jämföras med år 1992, då 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna tjänade över taket.”
Men de flesta sjuka har ändå inte förlorat så mycket ekonomiskt, eftersom kollektivavtalade försäkringar täcker upp i allt högre utsträckning. I staten får de 25 procent bäst betalda bara ut knappt 60 procent av lönen från sjukförsäkringen, och den bäst betalda tiondelen får under 50 procent. Tillsammans med utbetalningarna från avtalsförsäkringen blir utfallet ändå närmare 90 procent.
Siffrorna gäller ersättning under sjukdag 15-90. Även när det gäller sjukersättning, tidigare förtidspension, betyder avtalsförsäkringarna mycket. Statligt anställda har ett generöst avtal och de högst avlönade får ut uppemot 90 procent av lönen. Sjukförsäkringen bidrar med enbart hälften.
I förlängningen kommer även de med lägre löner att hamna över taket, bedömer Nadja Grees. Den offentliga försäkringen blir då en form av grundtrygghet, snarare än en försäkring som kompenserar för inkomstbortfall.
Hon ser flera nackdelar med det. Höginkomsttagare kan få ett minskat intresse av att vara med och betala en allmän sjukförsäkring som ger dem liten utdelning. Den gemensamt delade risken i den allmänna försäkringen påverkas också, när mer homogena grupper samlas i olika avtalsförsäkringar med olika risknivåer.
En nackdel för individen är att systemet med två försäkringar blir svårare att överblicka och förstå, anser Nadja Grees. Enligt en tidigare forskarrapport från 2007 är det så många som 20-30 procent som inte får ut de pengar de har rätt till från de kollektivavtalade sjukförsäkringarna, för att de inte känner till försäkringen och ansöker om ersättning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.