Sju av tio jobbar även när de är sjuka

ARBETSMILJÖ2016-06-16

Sju av tio statligt anställda går till jobbet också om de är sjuka. Fyra av tio är tvungna att varje vecka dra in på lunchen, jobba över eller ta med jobb hem. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har tagit reda på hur människor upplever sin arbetsmiljö. Rapporten bygger på intervjuer som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort med 9 000 personer.

Sju av tio säger att de har arbetat en gång eller mer det senaste året trots att de var sjuka. Bland dem som utmärkte sig fanns chefer inom stora och medelstora företag och myndigheter. Bland de statligt anställda är den vanligaste orsaken att ingen annan kan göra jobbet eller att man inte vill belasta sina kollegor.

”Det är riskabelt att sätta hälsan på undantag. Arbetsgivarna behöver ta den här signalen på allvar”, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

I statlig sektor är stillasittande arbete vanligt. Mer än var tredje uppger att de sitter mer än två timmar i sträck varje dag. Ytterligare 40 procent sitter vid skrivbordet mellan en och två timmar i sträck. 19 av 20 statsanställda jobbar minst en fjärdedel av tiden i kontorsmiljö.

Varannan av de statligt anställda säger att de inte kan koppla av tankarna på jobbet under fritiden, och mer än fyra av tio har svårt att sova. Det är fler än bland anställda i andra sektorer.

Fyra av tio sysselsatta upplever att deras arbetsgivare förväntar sig att de ska vara anträffbara per telefon på fritiden. De som toppar statistiken finns inom ledningen på stora och medelstora företag, på myndigheter samt försäljare. Bland de statligt anställda säger 29 procent att de förväntas svara i telefon och läsa jobbmail på fritiden. Det är vanligare i privat än offentlig sektor.

Ungefär var tionde statsanställd säger sig ha blivit utsatt för diskriminering på grund av kön och nästan lika många på grund av ålder. Statligt anställda upplever sig diskriminerade i högre utsträckning än anställda i andra sektorer. Konflikter med chefer och/eller arbetskamrater är vanligare bland statligt anställda än andra.

På frågan om de utsatts för sexuella trakasserier från andra personer än chefer och arbetskamrater uppger var femte kvinna mellan 16–29 år att de blivit utsatta minst en gång det senaste året. Motsvarande siffra bland män i samma åldersgrupp är en av tjugo.

”Det är oacceptabelt att behöva utstå trakasserier på jobbet, oavsett vilken typ av trakasserier det är. Sedan är det arbetsgivarens skyldighet att agera och att ha rutiner för detta”, skriver Erna Zelmin-Ekenhem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA