Annons:

SiS säger upp – och anställer

SIS2010-03-11

Omkring 50 anställda på Statens institutionsstyrelse, SiS, riskerar uppsägning inom kort. Det säger Per Hellstrand, ordförande för ST inom SiS. Samtidigt är efterfrågan på missbrukarvård stor och på flera håll i landet anställer myndigheten.

Per Hellstrand tycker att situationen är bekymmersam. ST har vid flera tillfällen, senast på en MBL-förhandling i veckan, framfört att de ogillar att anställdas anställningstrygghet påverkas av att verksamheten är så ryckig och oförutsägbar.

‒ Vi har undersökt om vi kan agera arbetsrättsligt och göra något åt det här, men det ingår i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, säger Per Hellstrand.

Flera orter berörs

Som ST Press berättat tidigare lägger SiS inom kort ned en avdelning på LVU-hemmet Håkanstorp utanför Katrineholm. Ett fyrtiotal personer berörs, varav runt hälften erbjuds jobb i Enköping.

‒ Det är så pass långt till Enköping, så min gissning är att vi snart har nästan fyrtio nya arbetslösa, säger Per Hellstrand.

Håkanstorp är bara ett av flera berörda hem. Neddragningar har exempelvis också aviserats på Brättegården utanför Vänersborg och Ryds Brunn i Ryd. Det pågår även en arbetstagarutredning om Lunden/Karlsvik, som ska vara klar i slutet av mars. Där berörs ett femtiotal tjänster.

Ökad efterfrågan kräver anställningar

Efterfrågan på vårdplatser var låg långt in på hösten, men sedan dess har den gått spikrakt uppåt. Den vanliga avmattningen i mitten av mars har inte kunnat skönjas. Därför startar SiS tillfälliga avdelningar och anställer på flera orter.

Nils Åkesson, utvecklingsdirektör på SiS, säger att de inte hade räknat med uppgången, och att prognosen på sikt fortfarande pekar mot en svag nedgång i efterfrågan.

‒ Vi vill absolut inte utsätta vår personal för snabba kast, säger han.

Han förklarar att en anledning till att myndigheten växer på vissa orter och minskar på andra, är att man strukturerar om för att få större enheter, som inte är lika känsliga för omsvängningar.

Missnöje med kommunikationen

Per Hellstrand menar att det viktigaste i det här läget är att arbetsgivaren är noga med att förklara det som sker för medarbetarna.

‒ Vi är inte nöjda med kommunikationen hittills. Särskilt viktigt är att varslade och uppsagda får information om att det finns tjänster att söka på andra orter.

Utredning om ekonomin

Det pågår en utredning som ska undersöka om det går att göra det lättare för SiS att ”hålla god ekonomisk balans”. Statskontorets utredning ska vara klar 31 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA