SiS försvarar anmälan mot flicka

SIS2013-09-11

Statens institutionsstyrelse, SiS, får kritik av Inspektionen för vård och omsorg efter att ha polisanmält att en flicka misshandlat en anställd. »Konsekvensen skulle kunna bli att personalen inte kan anmäla brott«, säger huvudskyddsombudet Jimmy Haller.

Misshandeln ska ha skett i november 2011 på en låst avdelning på SiS behandlingshem Brättegården. En behandlingsassistent blev sparkad och dragen i håret av en flicka som då var 14 år.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är kritisk till hur SiS hanterade händelsen och menar att större hänsyn borde ha tagits till vilka konsekvenser en anmälan kunde få för flickan.

– Man skulle kunna ha gjort en prövning av om flickan kunde ha lidit men av att sekretessen hävts, säger enhetschefen Lena Landén Jonas.

När Socialstyrelsens inspektör gjorde ett oanmält besök på ungdomshemmet uttryckte flickan att hon mådde dåligt av att ha blivit polisanmäld och att hon var orolig för vad anmälan kunde medföra.

Inspektionen för vård och omsorg, som avslutade Socialstyrelsens tillsyn, tyckte inte att det fanns några problem på boendet men var kritisk till polisanmälan. I sitt beslut skrev tillsynsmyndigheten att SiS brustit genom att inte göra någon bedömning i det enskilda fallet.

Inspektionen skrev att SiS bland annat borde ha tagit hänsyn till »om det förelåg ett verkligt hinder att fullgöra sin uppgift, att brottsmisstanken gällde ett ringa brott samt att flickan inte uppnått straffmyndig ålder och alltså inte kommer att lagföras«.

Men Åsa Hård af Segerstad, chefsjurist på SiS, menar att man följt lagen.

– Vi måste, i likhet med annan socialtjänst, kunna polisanmäla hot och våld mot vår personal utan att sekretessen lägger hinder i vägen.

Hon tycker inte heller att tillsynsmyndighetens beslut var helt lätt att tolka.

– Vi skulle vilja ha ett klarläggande innan vi går ut med nya riktlinjer och skulle gärna se att JO uttalar sig i frågan.

Jimmy Haller, huvudskyddsombud och ledamot i STs avdelningsstyrelse, befarar att kritiken kan ställa till bekymmer.

– SiS riskerar att bli ett rättslöst samhälle där man kan begå brott som inte anmäls, säger han.

Ny myndighet

Tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bildades 1 juni i år. Myndighetens uppgift är att utöva tillsyn inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service, lss. Den har tagit över pågående ärenden från Socialstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA