SiS-anställd misstänkt måltavla vid sprängning

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2023-08-16

En sprängning utanför en medarbetares hem väcker frågan om säkerhetsarbetet på Statens institutionsstyrelse behöver förstärkas, anser ST inom SiS. Arbetsgivaren har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Av:  Elina Lundberg

För ett par veckor sedan, natten till den första augusti, inträffade en detonation utanför en lägenhet i ett flerfamiljshus i Södertälje. Enligt uppgifter till flera medier ska en anställd på Statens institutionsstyrelse, SiS, ha varit måltavlan. Motivet uppges ha varit att den anställde vägrat att smuggla in en mobiltelefon på SiS-hemmet.

Om det finns en koppling mellan sprängningen och personens anställning är det mycket allvarligt, anser Stefan Eriksson, vice avdelningsordförande för ST inom SiS.

– Det ska absolut inte kunna hända. Hänger dådet ihop med jobbet visar det att SiS måste få rätt resurser för att kunna stärka skyddet kring sina anställda, säger Stefan Eriksson.

Uppgifterna om att sprängningen var riktad mot en anställd väcker flera frågor som rör medarbetarnas säkerhet, menar han.

– Ska vi ha namnskyltar på oss på jobbet? Ska våra bilar stå utanför institutionerna så att alla kan se registreringsnumren? Att det kan finnas en koppling till jobbet är en oroande misstanke. Ingen anställd ska behöva vara med om detta, säger Stefan Eriksson.

SiS skriver i en anmälan till Arbetsgivarverket att myndigheten inte har fått någon information från polis eller åklagare om motivet bakom sprängningen. Arbetsgivaren har ändå, baserat på medieuppgifterna, anmält händelsen som ett tillbud, något som SVT Nyheter var först att rapportera om.

I anmälan skriver SiS att arbetsgivaren vid flera tillfällen har försökt att nå medarbetaren efter sprängningen, utan framgång. En person ska ha skadats vid detonationen men enligt uppgifter till andra medier ska den drabbade inte vara den SiS-anställde.

Två personer har häktats misstänkta för inblandning i sprängdådet. Åtal ska vara väckt 17 augusti.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Hot och våld SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA