SiS-anställd fick livshotande skador

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-09-16

En anställd i 20-årsåldern har fått livshotande skador efter att ha fallit från ett tak på ett av Statens institutionsstyrelses ungdomshem. ”Det är kritiskt, vi vet fortfarande inte utgången”, säger huvudskyddsombudet Magnus Nilsson.

”En medarbetare klättrade upp på ett tak för att hämta en boll och råkade ramla ner. Det handlar om en ren olycka”, berättar Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse, SiS, för Aftonbladet.

Olyckan inträffade vid halv fem på söndagseftermiddagen vid ett SiS-hem i Hässleholm. Mannen fördes med ambulans till sjukhus. Hans tillstånd är fortfarande kritiskt, berättar Magnus Nilsson, som är huvudskyddsombud och även ledamot i avdelningsstyrelsen för ST inom Statens institutionsstyrelse.

– Vi vet fortfarande inte utgången, skadorna är livshotande, säger han till Publikt.

Inga andra anställda eller ungdomar var närvarande vid olyckan, berättar Magnus Nilsson.

– Det är ingen som har sett olyckan, vederbörande bara försvann.

SiS-hemmet har nu gått upp i stabsläge.

– Folk jobbar, men stämningen är väldigt tryckt. Det gäller att dra i gång stabsfunktionen så att hela institutionen fungerar, vi har 40 unga här, säger Magnus Nilsson.

Han kan inte se någon uppenbar åtgärd som skulle kunna ha förebyggt olyckan.

– Nej, inte annat än att man inte ska vara där uppe. Men vi vidtar akuta åtgärder och pratar med berörda för att det här inte ska hända igen.

Krisstödet är aktiverat för berörda medarbetare. Det handlar i första hand om att boka upp möten med de anställda och företagshälsovården, enligt Magnus Nilsson.

– Först måste vi få tag i alla berörda, en del gick hem efter händelsen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA