Sif-avtalet en bra uppgörelse, anser ST

AVTAL2007-03-16

När industrin nu har lagt ribban för den fortsatta avtalsrörelsen är STs ordförande Annette Carnhede nöjd med utfallet. Det treåriga avtalet innebär löneökningar på totalt 10,2 procent.

I går accepterade fackförbunden Sif och Sveriges Ingenjörer medlarnas avtalsbud, och i dag godtog även IF Metall budet efter utökad betänketid. De nya avtalen löper över tre år och innebär under den perioden ett lönelyft på totalt 10,2 procent.

För Sifs medlemmar höjs dessutom lägstalönen med 1 400 kronor till 15 000 kronor i månaden från och med 1 april. Även IF Metall får höjd minimilön.

För fackförbundet ST är det framför allt Sifs tjänstemannaavtal som är mest intressant att använda som måttstock när avtalsrörelsen successivt övergår i skarpt läge inom statens verksamheter. STs ordförande Annette Carnhede är nöjd med utfallet.

– Jag vill gratulera till en, ur mitt perspektiv, väldigt bra uppgörelse. Det är vad vi kan tycka är rimligt i ett läge när Sverige går bättre än på lång tid. Det är bra att få en fingervisning om var standarden ligger.

Inom ST är Spårtrafiken och Lernia först ut på förhandlingsarenan. Spårtrafikens nuvarande avtal upphör den 31 mars, och avtalskrav utväxlades i förra veckan. Att avtalen inom industrin nu är klara underlättar förberedelserna, menar Annette Carnhede.

– Det här kommer att bli normen att förhålla sig till, och då är det bra att det löstes snabbt, säger hon.

– Sedan kanske det finns anledning för oss att kräva kompensation för åren som har varit. Det är en bra fingervisning, men det är inte säkert att det blir måttet för oss.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA